Džakula: Ćirilicu uvesti u dva grada i 21 opštinu

Vesti-online
Džakula: Ćirilicu uvesti u dva grada i 21 opštinu

Zagreb - Pošteno se još nije slegla prašina oko uvođenja ćiriličnih napisa u Vukovaru, a Srpski demokratski forum iz Zagreba je od Ustavnog suda Hrvatske zatražio da se ta odluka odnosi na još 21 opštinu i dva grada, ali i za predstojeće izbore za Evropski parlament.

SDF u tužbi Ustavnom sudu navodi da su se prethodno obratili Izbornoj komisiji koja nije uvažila povredu članova zakona o pravima nacionalnih manjina i upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

- Stvar je krajnje prosta. Ukoliko Hrvatska želi u EU, pa je čak raspisala i izbore za Evropski parlament, onda treba i da poštuje zakone koje je sama donijela. To znači da ćirilica mora da bude obavezna ne samo u Vukovaru, već i u Vrbovskom i Vukovaru, ali i 21 opštini poput Borova, Lapca, Dvora, Gračaca, Erduta, Negoslavaca, ali i Kistanja. Da je zakon poštovan, onda ne bi ni došlo do premlaćivanja srpske mladeži u ovom mjestu - kaže autor tužbe, predsednik SDF-a, Veljko Džakula.  

Prema njegovim riječima, srpska zajednica u Hrvatskoj je do sada u više navrata pokazivala inertnost, a vladajućim stranaka je to i odgovaralo.

- Ako se u cijeloj Istri koriste dvojezične oznake na hrvatskom i italijanskom, mada u nekim mjestima Italijana više i nema, onda je logično da tražimo da se tako postupi i u mjestima gdje su Srbi fizički većina ili ih je najmanje 33 odsto - kaže Džakula i ocjenjuje da ovaj zahtjev nije pokušaj da se isprovocira nova antisrpska kampanja u Hrvatskoj.

- Ne vidim zašto bi nekome u Hrvatskoj smetalo da vidi i ćirilične natpise. Da li zato što će se samo sprovoditi zakon koji se do sada nije sprovodio? Uostalom, ulaskom u Evropsku uniju, Hrvatska se obavezala da će poštovati prava nacionalnih manjina. Eto im prilika da na djelu dokažu kako to i žele - zaključuje Džakula.

Broj Srba u Vukovaru

Džakula kaže da je smješno objašnjenje da se princip dvojezičnosti još nije primenio u Vukovaru zbog navodnog manjeg broja Srba od onog na biračkim spiskovima.
- Pa Vukovar je "grad duhova" zato što je iz njega otišao mnogo veći broj Hrvata nego Srba. Svi oni se pojave tek kada je neko glasanje - kaže Džakula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana