Dvojica Srba sarađivala sa makedonskom bandom koja je pljačkala crkve!

Agencije
Dvojica Srba sarađivala sa makedonskom bandom koja je pljačkala crkve!

Skoplje - Ministrastvo unutrašnjih poslova Makedonije otkrilo je 19 članova kriminalne grupe, u kojoj su i dvojica srpskih državljana. Oni su iz arheoloških lokaliteta Demir Kapija, Sveti Nikola, Kavadarci i Skoplje nelegalno iskopavali predmete kulturne i arheološke vrijednosti, prodavali ih u zemlji i inostranstvu, prenose agencije.

Dvojica srpskih državljana su u bjekstvu.

U policijskoj akciji koja je trajala do jutros uhapšeno je 14 osoba, dok su trojica u pritvoru odranije.

Srpski državljani su sarađivali sa članovima kriminalne grupe i od njih kupovali arheološke predmete, pa ih prodavali u zapadnoevropskim zemljama.

Od uhapšenih, petorica su državni službenici, dvojica su zaposleni u Upravi za zaštitu kulturnog nasljeđa, po jedan u muzejima u Skoplju i Demor Kapiju, a jedna je policajac.

Grupa je osumnjičena da je prodavala nelegalno i ikone iz crkvenih objekata čija je vrijednost neprocjenjiva i dio su kulturnog nasljeđa Makedonije.

U pretresu 23 doma oduzeto je 14 ikona, kao i arheološki predmeti od keramike, bronze, metala, metalni krst, metalni dijelovi koplja, monete, umjetničke slike, katalozi aukcijskih kuća, topografske karte.

Protiv njih su podnijete krivične prijave zbog zločinačkog udruživanja, oštećenja ili uništavanja kulturnog nasljeđa, iznošenja kulturnog nasljeđa u inostranstvo i zloupotrebe službenog položaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana