Dvojica Srba puštena nakon privođenja : Italijanski karabinjeri na straži

Tanjug
Dvojica Srba puštena nakon privođenja : Italijanski karabinjeri na straži

KOSOVSKA MITROVICA - Protest građana sjevernog dijela Kosovske Mitrovice završen je nakon što su se okupljeni prošetali od policijske stanice do spomenika Kneza Lazara u centru grada.

Prethodno, građani su se okupili ispred policijske stanice nakon što su privedeni lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević i funkcioner te stranke Stefan Veljković, jer su se pobunili što su radnici prekrečili srpske zastave oslikane na zidu nedaleko od mosta na Ibru, koji razdvaja južni i sjeverni dio Kosovske Mitrovice, prilikom čega je takozvana kosovska policija bila nasilna.

Nakon što su pušteni na slobodu, Arsenijević i Veljković su se pridružili građanima u protestnoj šetnji i koji su nosili zastavu Srbije i transparent na kome piše "Ako Kurti otvori most, Kfor i Kvinta će biti odgovorni za sve".

Na privođenje dvojice Srba reagovali su i Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Srpska lista koje su ocijenile da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stvara svakodnevno nemoguće uslove za život srpskog naroda na KiM ne bi li ih svakovrsnim pritiscima natjerao da napuste prostor KiM, odnosno zatražile da režim Aljbina Kurtija prestane da hapsi i maltretira.

Glavni most na Ibru dijeli Kosovsku Mitrovicu na južni dio grada, gdje žive Albanci, i sjeverni dio u kome živi 95 odsto Srba.

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u sjeverni dio grada gdje žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, OEBS, EULEKS, KFOR, SAD navodeći da ta tema mora da bude dio dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana