Dvoje uhapšeno zbog spornih kredita

Agencije
Dvoje uhapšeno zbog spornih kredita

Ljubljana - Slovenačka policija počela je juče ujutru sa istragom u Novoj ljubljanskoj banci, a dvije osobe su uhapšene zbog sumnje da su umiješane u davanje spornih kredita, prenijele su agencije.

U Ljubljani i njenoj okolini slovenačka policija od juče ujutru sprovodi istragu, kako u jednoj od podružnica NLB, tako i u obliku kućnih pretresa, potvrđeno je iz policije. Razlog je sporno poslovanje NLB-a, odnosno sumnjivi postupci davanja kredita, jer se sumnja da su počinjena krivična djela zloupotrebe položaja ili povjerenja pri obavljanju privrednih djelatnosti.

Policija dodaje i da se radi o prvoj fazi istrage u okviru koje sarađuju i sa stranim bezbjednosnim organima.

Prema informacijama do kojih je došao slovenački list "Finans", pripadnici slovenačke kriminalističke policije uhapsili su nekadašnjeg direktora jedne od podružnica NLB, iz gorenjskog regiona, Dušana Šuštara. On je osumnjičen da je odobrio kredit Dušanu Dolamiču, nekadašnjem vlasniku fabrike "Zvezda" iz Kranja. U međuvremenu je utvrđeno da je kredit dat na osnovu precijenjene vrijednosti nekretnine, zbog čega je NLB oštećena za tri miliona evra.

Protiv Dolamiča se već vodi nekoliko krivičnih postupaka zbog toga što je nanio višemilionsku štetu fabrici "Zvezda" koju je doveo do stečaja.

NLB trenutno predstavlja najslabiju tačku slovenačkog bankarstva, koje je i samo najveći problem u krizi koja već neko vrijeme traje u Sloveniji.

Naime, NLB podržava bar trećinu slovenačke privrede, i uprkos brojnim dokapitalizacijama, i dalje je u gubicima, prije svega, izazvanim davanjem loših kredita. Poslije nedavnog izlaska belgijske banke KBC iz vlasništva NLB-a, ova najveća slovenačka banka ponovo je u većinskom vlasništvu slovenačke države.

Proadja

Prema trenutnom stanju u banci, neophodna je nova dokapitalizacija od 300 do 400 miliona evra. Kako bi i ova, kao i prethodne dokapitalizacije, mahom bila plaćena od novca poreskih obveznika, slovenačka država najavljuje da će pokušati da proda NLB tokom ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana