Dva Hrvata optužena za šverc kokaina po Zapadnoj Evropi

Srna
Dva Hrvata optužena za šverc kokaina po Zapadnoj Evropi

ZAGREB - Hrvatska Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala /Uskok/ podigla je optužnicu protiv Kreše Svaline /43/ i Vedrana Perovića /35/ zbog krijumčarenja kokaina iz Holandija i Belgije u Veliku Britaniju.

Tužilaštvo je, ne navodeći identitete, saopštilo kako se Svalinu stavlja na teret da je povezao u zajedničko djelovanje Perovića, jednu osobu iz Hrvatske i najmanje još tri za sada nepoznate osobe iz BiH, Holandije i Italije radi sticanja materijalne dobiti kontinuiranom nabavkom kokaina iz Holandije i njegovom prodajom u Hrvatskoj, te državama EU.

Uskok ističe da su okrivljeni u realizaciji tog plana u međusobnoj komunikaciji koristili posebno nabavljene mobilne telefone i da je Svalina s osobom iz BiH dogovarao kontinuiranu nabavku tačno određenih količina kokaina koje treba preuzeti od osobe u Holandije, te izvršiti prevoz u Veliku Britaniju.

Perović je, dodaje Uskok, dogovarao s osobom iz Holandije preuzimanje droge i njenu prodaju osobi u Velikoj Britaniji, dok je s osobom iz Italije dogovarao preuzimanje novca u Italiji za prodaju kokaina, kao i cijenu za kupovinu novih količina te droge, prenose hrvatski mediji.

Svalinu se na teret stavlja da je sa osobama iz BiH i Hrvatske kupio kamion u čijoj su kabini izradili poseban dio u kojem mogu da po jednom prevozu prokrijumčare do 50 kilograma kokaina. Mediji su ranije objavili da je osoba iz Hrvatske koja je kupila kamion Dominik Dugandžić.

Svalina je izdavao naloge i uputstva Peroviću kada treba preuzeti kokain i isporučiti ga u Veliku Britaniju. Te je naloge Perović prenosio Dugandžiću kojem je plaćao i troškove puta i nagrade za obavljeni prevoz droge.

Dugandžić je zatim, da bi sakrio da krijumčari drogu, posredstvom svoje firme dogovarao prevoz legalnog tereta i njegovom preuzimanje na tačno određenim lokacijama, kao i prevoz do Velike Britanije.

Tokom prevoza odlazio je u Holandiju i Belgiju gdje je preuzimao kokain radi dalje prodaje osobi u Velikoj Britaniji.

Uskok navodi da je Svalina davao uputstva Dugandžiću da od osobe iz Italije preuzima novac za nabavku novih količina droge i za obavljane usluge krijumčarenja droge u Veliku Britaniju, a kako bi taj novac podijelio sa Svalinom i Perovićem, dok je Svalina dio tog novca predavao i osobi u BiH.

Uskok je početkom novembra ove godine podigao optužnicu za aferu "Složna braća", kojom su uz Svalinu obuhvaćeni 41 hrvatski državljanin i četiri trgovačka društva zbog utaje više od 51 miliona kuna PDV-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana