DSS: Dio Srba u Hrvatskoj ne zna da ima pravo na neradni Vaskršnji ponedjeljak

Tanjug
DSS: Dio Srba u Hrvatskoj ne zna da ima pravo na neradni Vaskršnji ponedjeljak

ZAGREB - Iz Demokratskog saveza Srba (DSS) u Hrvatskoj pozvali su pripadnike srpske zajednice da u ponedheljak, drugog dana Vaskrsa po Julijanskom kalendaru, podnesu zahthev poslodavcu i iskoriste pravo na neradni dan.

-Isto tako, pozivamo poslodavce da o ovome pravu upoznaju svoje radnike i da im omoguće proslavu Vaskrsa po Julijanskom kalendaru u skladu sa zakonom - poručili su iz DSS-a.

Naveli su da očekuju da Državni inspektorat ažurnije provjerava sprovođenje zakonske odredbe u praksi kako bi svi poslodavci zakonsku obvezu i poštovali.

Podsjetili su da je pravo pripadnika srpske zajednice na neradni dan na dan Vaskršnjeog ponedjeljka uvedeno Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, koji je donijet 1. januara 2020.

U DSS-u su mišljenja da određeni broj pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj nailazi na poteškoće u ostvarivanju tog prava, kao i da neki poslodavci, kako navode, protivno zakonu odbijaju svojim radnicima da obezbijede korišćenje prava na neradni dan.

S druge strane, kažu da neki poslodavci ovaj dan bilježe radnicima kao da nisu radili, a ne kao neradni dan.

-Dio naših sunarodnjaka nije ni upoznat da imaju ovo pravo ili se ustručavaju da ga koriste pa uzimaju godišnji odmor - naveli su iz DSS-a, prenila je Hina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana