Drama uhapšenih Hrvata u Zambiji: Jedan završio u bolnici

GS
Foto: Ilustracija

Hrvati uhapšeni u Zambiji pod sumnjom da su pokušali trgovinu djecom nakon što su usvojili četvoro mališana iz Konga, ove bi nedjelje trebali biti pušteni da se brane sa slobode.

Kaucije od oko 1.000 dolara po osobi su položili, kao i putne isprave, ali u petak su još bili u procesu ispunjavanja uslova da za svakoga od njih osmoro moraju garantovati po dva zambijska državljanina i to iz renomiranih organizacija. Nakon što im je njihov advokat pomogao u pronalaženju onih koji će garantovati za njih, te osobe je morao sud da ispita, a prema nekim informacijama, ostale su još samo četiri osobe za ispitivanje. Potom ide regulisanje novih privremenih boravišnih dozvola u imigracijskoj službi kako bi ih sud pustio da se brane sa slobode.

U međuvremenu, kako saznaje Jutarnji list, jedan od uhapšenih Hrvata u subotu je iznenada završio u bolnici zbog visoke temperature. U bolnici mu je dijagnostifikovana malarija, dobio je potrebne lijekove i vraćen je u pritvor u zatvor u Ndoli. Sljedeće ročište zakazano je za 1. mart. Hrvatima će zasigurno ići u korist to što je novinar 24 sata pronašao roditelje jednogodišnje djevojčice koju je usvojio jedan od parova, a koji su spremni da svjedoče na sudu u njihovu korist. Ipak, ono što im neće ići na ruku jeste to što su se prvi put od izbijanja afere oglasile vlasti DR Konga.

Podsjetimo, Kongo već 10 godina brani usvajanje strancima, no sudovi u Kongu prema nekim informacijama ipak donose odluke prema kojima se djeca usvajaju u inostranstvu. Još uvijek nije jasno kakvi su tačno dokumenti pokazani u Kongu i jesu li vjerodostojni, no zna se da su djeca imala ispravne hrvatske dokumente.

Takođe se zna da su djeca hrvatsko državljanstvo dobila na temelju odluke hrvatskih sudova u Zlataru i Varaždinu. Ti su sudovi, po svemu sudeći, odluke donijeli na temelju spomenutih dokumenata iz Konga o kojima se zasad ne zna gotovo ništa, osim da ih zambijske vlasti smatraju lažiranima, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana