DPS-u najviše mandata, ko će formirati vlast u Podgorici

Tanjug
DPS-u najviše mandata, ko će formirati vlast u Podgorici

PODGORICA - Prema preliminarnim podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na jučerašnjim vanrednim lokalnim izborima u Podgorici DPS je osvojio 19 mandata, PES-Demokrate 14, “Za budućnost Podgorice” 13, a “Za bolju Podgoricu” šest. Prema preliminarnim rezultatima CDT-a na osnovu obrađenih svih 215 biračkih mjesta, Evropski savez je osvojio tri mandata, a Stranka evropskog progresa i Preokret po dva mandata, prenosi portal RTCG.

Prema rezultatima CDT-a, lista ”Vrijeme je za red – Stranka evropskog progresa – Duško Marković” osvojila je 3,1 odsto glasova, odnosno dva mandata, lista “Dr Vuk Kadić - Pokret naprijed - Za Podgoricu i porodicu” 2,8 odsto glasova, lista “Evropski savez - Podgorica za primjer - Boris Mugoša” 5,4 odsto glasova, odnosno tri mandata. Lista “DPS - I riječju i djelom – dr Nermin Abdić” osvojila je 29,9 odsto, što je 19 mandata, “Preokret - Ovako više ne može Srđan Perić” 3,3 odsto, odnosno dva mandata, a lista “Evropa sad - Demokrate - Još jače - prof. dr Saša Mujović” 21,8 odsto glasova, odnosno 14 mandata.

“Podgorička lista - Andrej Milović” osvojila je 0,6 odsto, “Crnogorska evropska partija - Novak Adžić” 0,7 odsto, lista “Za budućnost Podgorice - Grad svih nas” 20,2 odsto, što je 13 mandata, a lsita “Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu” 10,5 odsto glasova, odnosno šest mandata. Lista “Pokret podstanara Podgorica” osvojila je 0,3 odsto, lista “U akciju, budi svoj, biraj CGA” 0,2, a lista “Podgorica svih nas, BS” 1,2 glasova. U Podgorici je na jučerašnjim lokalnim izborima pravo glasa imalo 145.724 birača, a na izborima je učestvovalo 13 lista.

Nosilac liste Demokratske partije socijalista (DPS) na izborima u Podgorici Nermin Abdić izjavio je da je njegova stranka ubedljivo najjača partija u glavnom gradu Crne Gore i da će DPS biti stožer naredne lokalne uprave.

-DPS je osvojio 50 odsto više glasova u odnosu na narednu listu - rekao je Abdić na konferenciji za novinare u štabu te partije, prenijele su podgoričke Vijesti.

Abdić je dodao da su partije opozicije ubjedljivo trijumfovale i da treba da formiraju novu vlast. On se obratio okupljenima ispred prostorija DPS-a i poručio im da pobjedu proslave dostojanstveno, kao i da "koliko već sutra, moraju da zasuču rukave i počnu da rade". Iz DPS-a nisu odgovorili na pitanje da li će praviti postizbornu koaliciju sa listom Jakova Milatovića.

Predsjednik DPS-a Danijel Živković izjavio je a je vlada pala i pozvao crnogorskog premijera Milojka Spajića da podnese ostavku. -Vrijeme je za vraćanje DPS-a u vlast - smatra Živković i dodaje da je vlast sa državnog nivoa potpuno izgubila legitimitet.

Nosilac liste “Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu” Luka Rakčević saopštio je da će ta koalicija biti temelj i pravac nove uprave Podgorice i da će odrediti politički pravac Podgorice u narednom periodu.

Rakčević je zahvalio svima koji su toj listi dali doprinos, prenijela je RTCG.

-Pored toga, mislim da je jako važno ukazati na činjenicu da su partije koje na državnom nivou imaju dvije trećine parlamentarne većine u Podgorici potpuno deligitimisane, da su izgubile svako povjerenje građana i da partije koje čine dvotrećinsku većinu na državnom nivou u Podgorici nemaju većinu - naveo je Rakčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana