DPS Mila Đukanovića traži partnere, DF za manjinsku vladu

Tanjug
DPS Mila Đukanovića traži partnere, DF za manjinsku vladu

Podgorica - Demokratski front spreman je da podrži manjinsku vladu s ciljem da se razvlasti DPS. S druge strane, stranka Mila Đukanovića i sa manjinama i sodijaldemokratama teško da će formirati stabilnu vladu neophodnu za nastavak reformi.

Dan nakon objavljivanja nezvaničnih rezultata parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, vladajuća Demokratska partija socijalista, koja je osvojila 35 mandata, kao i opozicione stranke (39), traga za rješenjem koje bi obezbijedilo formiranje stabilne većine. Član Predsjedništva opozicionog Demokratskog fronta Milan Knežević kaže da je ta partija spremna da podrži manjinsku vladu i sarađuje sa manjinskim partijama Bošnjaka i Albanaca uz uslov da u vladi ne bude DPS.

DF će takvoj vladi bez DPS-a pružiti manjinsku podršku, što znači da DF neće u njoj učestvovati.

Predstavnici DF-a, koalicije Ključ, demokrata i Socijaldemokratske partije su ranije donijeli jednoglasnu odluku da ne priznaju rezultate izbora, imajući u vidu da su, kako se navodi, izborni proces pratile takve zloupotrebe, "koje su po sadržaju i broju nadmašile sve prethodne izborne procese u Crnoj Gori". Ove četiri izborne liste, koje su osvojile 39 poslaničkih mandata od mogućih 81, konstatovale su da ne mogu priznati rezultate izbora koji su održani u danu kada je izvođen državni udar.

Istovremeno, mediji u Podgorici prenose da, ukoliko DPS formira većinu samo sa SD-om i strankama manjina, nova vlada teško će obezbijediti stabilnost potrebnu za nastavak reformi u pregovorima sa EU. Zbog toga ne treba isključiti mogućnost da Đukanović ponudi koaliciju i nekoj od opozicionih stranaka i tako izbjegne raspisivanje izbora u naredne dvije godine. 

Izvršni direktor Centra za građansko obrazovanje  Daliborka Uljarević smatra da je pitanje koliko bi buduća vlada DPS-a i manjinskih stranaka bila sposobna da do kraja iznese proces učlanjenja u NATO i sprovede reforme koje od Crne Gore očekuje EU. Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber ocijenio je da je izborni proces u Crnoj Gori daleko od demokratskog modela i da postoje ozbiljni nedostaci u načinu na koji se tom zemljom upravlja, upozorivši da će, ako sadašnja garnitura ostane na vlasti u naredne četiri godine, razočaranje u zemlji i dalje rasti.

Dikić štrajkuje glađu i žeđu

Bivši komandant Žandarmerije Bratislav Dikić započeo je štrajk glađu i žeđu u pritvoru u Crnoj Gori od momenta privođenja, izjavio je njegov advokat Milan Petrović.

U noći uoči parlamentarnih izbora crnogorska policija je uhapsila Dikića i još 19 državljana Srbije pod optužbom da su stvorili kriminalnu organizaciju i planirali terorističke napade, pa čak i kidnapovanje crnogorskog premijera Mila Đukanovića. Petrović je izjavio da je njegov klijent negirao krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

- Dikić je došao u privatnu posetu Crnoj Gori koja nema veze sa događajima koji je navodno trebalo da se dese. Došao je pod manastir Ostrog na molitvu izlečenja zbog teške bolesti od koje boluje, karcinoma - tvrdi Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana