Don Nedjeljko silovao trojicu sveštenika

Agencije
Don Nedjeljko silovao trojicu sveštenika

Zagreb - Trojicu sadašnjih sveštenika don Nedjeljko Ivanov silovao je dok su bili dječaci, ispričao je Josip Lisica, koji je kao dvanaestogodišnjak postao žrtva seksualnog zlostavljanja.

Josip Lisica, koji je kao dječak postao žrtva nepristojnog sveštenika iz Bibinja, dvadesetak godina poslije javno je otkrio strašnu tajnu i pokrenuo lavinu. Vijest o presudi počasnom građaninu Bibinja don Nedjeljku Ivanovu primio je SMS-om od sestre, u Švajcarskoj, gdje živi već 18 godina.

Lisica je prvi put 2003. godine javno priznao da ga je sveštenik dirao i zlostavljao.

- Tada nije bilo nikakve reakcije. Niko me nije pozvao i pitao šta je bilo. Jedina reakcija bile su prijetnje moje okoline u Bibinju meni i mojim roditeljima iako se u Bibinju dobro znalo za Nedjeljka Ivanova. Procjenjuje se da je zlostavljao više od stotinu dječaka - ispričao je Lisica.

On je dodao da su mu se tada masovno počeli javljati mladići koji su doživjeli isto.

- Govorili su: I meni je to radio. Među svjedocima je nekoliko sadašnjih sveštenika koji su kao djeca bili zlostavljani. Znam za trojicu koji su dali izjave. Nadam se da će naš primjer pomoći da crkva nauči kako da pruži adekvatan odgoj sveštenicima. Nije normalno da oni ne primijete da u svojim redovima imaju sveštenika pedofila - kaže Lisica.

Ivanov je, zahvaljujući hrabrosti Josipa Lisice i ostalih žrtava, postao prvi sveštenik koji je prema crkvenom kanonu osuđen za pedofiliju.

Lisica danas ima ženu i dijete od dvije godine i, kako kaže, lijep život. No, pogled u prošlost ostaje težak i mučan.

- Ta je stvar za mene prošla. Htio sam da se otkrije istina o don Nedjeljku kako bi se spriječilo zlostavljanje djece. Najviše mi je bilo stalo da se slučaj ne zataška zbog djece koja i dalje dolaze u crkvu Ivanovu i njemu sličnim sveštenicima - ispričao je Lisica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana