Dokazi o korupciji u EULEX-u na 40 strana

Agencije
Dokazi o korupciji u EULEX-u na 40 strana

Priština - Suspendovani tužilac EULEX-a Marija Bami predala je Evropskoj kancelariji za borbu protiv pronevjera i korupcije (OLAF) više od 40 strana dokaza o kršenju zakona u EULEX-u, nazvavši menadžment misije "mafijaškim".

Marija Bami je, podsjećajući zvaničnike EU da ima 30 godina iskustva kao pravnik i 18 kao tužilac koji je "dobio mnoge osjetljive i velike slučajeve na Kosovu", u žalbi iz septembra 2014. godine do detalja opisala nepravilnosti, uključujući sumnje povodom umiješanosti sudije Frančeska Florija i glavnog tužioca Jaroslave Novotne u korupciju u slučaju Iljira Tolaja.

Bami je takođe pisala o nekompetentnosti određenih tužilaca da obavljaju posao i izrazila sumnje da su oni primljeni samo na osnovu poznanstava iz BiH.

Između ostalog, navela je da je šef izvršnog sektora u EULEX-u Mats Matšon tajno pustio u opticaj sadržaj pisama u kojima se navodi da nekoliko britanskih tužilaca nisu kvalifikovani. Ova pisma je poslao tužiocu Džonatanu Ratelu koji ih je, kako tvrdi Bami, potom poslao britanskim tužiocima.

- Sada me članovi te ekipe i cjelokupni ovaj koruptivni mafijaški menadžment hladnokrvno čekaju - navela je Bami. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana