Dok god Srbi žive u strahu blago SPC ne može biti vraćeno u Hrvatsku

Agencije
Dok god Srbi žive u strahu blago SPC ne može biti vraćeno u Hrvatsku

Beograd - Njegovo preosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije ocijenio je da Srbi u Hrvatskoj žive u atmosferi straha i sve dok je tako kulturno blago koje Hrvatska potražuje od Srbije, a koje pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ne može biti tamo vraćeno.

On je rekao da kulturno blago treba da bude tamo gdje je i nestalo, dakle u srpskim hramovima u Hrvatskoj, ali da za to ne postoje, ni bezbjednosni, ni mikroklimatski uslovi.

"Ne morate ići u mesta odakle ikone potiču. Pogledajte izložbu žSjaj bolje prošlostiž u zagrebačkoj žProsvjetiž. Ona je jasno svedočanstvo u kakvom je stanju verska i kulturna baština Pravoslavne crkve u Hrvatskoj danas. Kada se stvore uslovi za vraćanje sve odmah treba vratiti, tu smo svi saglasni, ali dok uslova za smeštaj ne bude, izričito sam protiv vraćanja", kaže vladika Porfirije.

Vladika je ocijenio da su napadi na ćirilicu neprihvatljiv civilizacijski čin i neprihvatljiva manipulacija tragedijom ljudi koji su izgubili najbliže u godinama koje su iza nas.

"Jasno je da je to manipulacija onih koji žele da Srba ovde više ne bude", rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski za "Večernje novosti".

U osvrtu na posebne škole za srpsku dijecu u Vukovaru, vladika Porfirije je rekao da se protivi svakom podvajanju ljudi, a posebno djece, osim ako to nije neophodno i privremeno rješenje.

"Potrebno je oprostiti jedan drugome i mirno živeti. Hrišćani smo. Nadam se da ćemo svi zajedno smoći snage da svi žive bez straha", rekao je mitropolit Porfirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana