Dobrovoljci u ukrajini nemaju institucionalnu podršku Zagreba

Srna
Dobrovoljci u ukrajini nemaju institucionalnu podršku Zagreba

Zagreb - Hrvati koji se bore na strani ukrajinske vojske ne uživaju institucionalnu podršku i njihov odlazak na ukrajinsko ratište nije vezan ni za jednu hrvatsku državnu instituciju, saopštilo je juče Ministarstvo inostranih i evropskih poslova Hrvatske.

Na ukrajinskom ratištu nalaze se hrvatski državljani, konkretno njih osam, ali njihov odlazak nije vezan ni za jednu od hrvatskih institucija, niti ih one na bilo koji način podržavaju, navodi se u reagovanju na saopštenje ruskog Ministarstva spoljnih poslova koje poziva Zagreb da spriječi učešće hrvatskih dobrovoljaca na strani ukrajinske vojske.

"Bez obzira na to što se radi o vrlo malom broju pojedinaca, to nas zabrinjava i situaciju pratimo s najvećom ozbiljnošću", kaže se u saopštenju.

Ministar inostranih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić potvrdila je juče da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini, ali isključivo u redovnoj ukrajinskoj vojsci.

U saopštenju ruskog ministarstva navodi se da je Moskvu zabrinula i šokirala izjava Pusićeve kojom je potvrdila da u sukobu u Ukrajini učestvuju hrvatski dobrovoljci na strani ukrajinske vojske, a da nije dovela u pitanje zakonitost takvog učešća hrvatskih građana u akcijama koje provode ukrajinske vojne strukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana