Dobavljači Agrokora će nastaviti isporuku robe

Srna
Dobavljači Agrokora će nastaviti isporuku robe

Zagreb - Dobavljači "Agrokora" nastaviće da snabdijevaju robom ovaj koncern, potvrdio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković. Dobavljači su se usuglasili da se sredstva prvo doznače onim dobavljačima koji su i sami u blokadi.

Nova svježa sredstva omogućit će da i najmanji OPG dobije sredstva, kako bi omogućili isplatu plaća i normalno Funkcioniranje, dodao je. Novinarima se obratila Marica Vidaković iz Kraša. "Svi dobavljači su proživljavali dosta teško i ka

On je dodao da je poslije imenovanja povjerenika Vlade Hrvatske za "Agrokor", sada najvažnije da se osigura svjež novac kako bi prioritetno bili namireni dobavljači čiji su računi blokirani.

"Na sastanku je vrlo jasno artikulisan pojam mjenica. Novac će morati da vrati krajnji korisnik koji ih je iskoristio", rekao je Plenković poslije sastanka sa predstavnicima dobavljača, prenose hrvatski mediji.

Dobavljači od banaka očekuju hitnu isplatu 250 miliona evra, koliko je potrebno da im se deblokiraju računi.

Finansijska agencija Hrvatske potvrdila je da su danas deblokirani svi računi koncerna "Agrokor", javljaju hrvatski mediji.

Trgovački sud u Zagrebu imenovao je prije toga Antu Ramljaka za vanrednog povjerenika "Agrokora", te zabranio pljenidbu, pokretanje i vođenje parničnih, upravnih i postupaka osiguranja protiv koncerna, čime je omogućena deblokada računa koncerna i njegovih firmi.

Proces imenovanja vanredne uprave, u skladu sa Zakonom o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, otvoren je nakon što je Vlada Hrvatske jutros predložila Ramljaka za povjerenika u "Agrokoru".

Poreska uprava Hrvatske blokirala je 31. marta račune koncerna "Agrokor", te kompanija "Ledo", "Tisak", PIK "Vrbovec" i "Belje". U srijedu, 5. aprila, blokiran je i račun kompanije "Frank", jednog od najvećih "Agrokorovih" dobavljača.

Sabor je 6. aprila usvojio Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, takozvani "leks `Agrokor`", koji će omogućiti postupak vanredne uprave u preduzećima čije obaveze premašuju 7,5 milijardi kuna /oko milijardu evra/, te imaju više od 5.000 zaposlenih.

"Agrokor" ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga "Agrokora". Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca "Agrokora".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana