Mediji: Beogradski advokat Berić u Hrvatskoj uhapšen zbog Baje Malog Knindže

Tanjug
Foto: G.S.

ZAGREB - Nedavno hapšenje beogradskog advokata Nemanje Berića u Hrvatskoj izazvalo je pažnju javnosti, a hrvatski portal Dnevno, pozivajući se na neimenovane izvore, piše da on nije uhapšen zbog pjesme „Do Dinare niđe ne stajem“, već zbog snimka objavljenog na Instagramu sa Bajom Malim Knindžom.

Za Baju Malog Knindžu kažu da je kontroverzni srpski pjevač poznat po pjesmama koje veličaju četničkog vojvodu Momčila Đujića. „Prema tim tvrdnjama, upravo je propagiranje nacionalističkih pjesama podstaklo reakciju hrvatskih vlasti“, piše Dnevno.

Prve informacije o hapšenju advokata Berića, inače Krajiškog Srbina koji sada živi u Beogradu, bile su da je to zato jer je na putu za Knin pjevao pjesmu „Do Dinare niđe ne stajem” i to objavio na svom Fejsbuk profilu.

Hrvatska policija je, kako su tada prenijeli mediji, procijenila da Berić tom pjesmom narušava javni red i mir, pa je 10. avgusta zadržan na graničnom prelazu Bajakovo, dok je pokušavao da napusti Hrvatsku.

Priveden je sudiji za prekršaje u Šibeniku koji mu je odmah izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od 15 dana.

Hapšenje Berića u Hrvatskoj izazvalo je brojna reagovanja u Srbiji, a iz Advokatske komore Srbije zatraženo je od ambasadorke Jelene Milić da posjeti Berića u Šibeniku i istraži okolnosti njegovog hapšenja.

Komora traži da se utvrdi da li su hapšenjem prekršena Berića ljudska prava i slobode.

Na hapšenje Berića reagovao je odmah i predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatraživši od ministra spoljnih poslova Srbije Marka Đurića da pošalje najoštriji protest svom hrvatskom kolegi Gordanu Grliću Radmanu zbog neprihvatljivog hapšenja i izrečene zatvorske kazne od 15 dana krajiškom Srbinu Nemanji Beriću zbog toga što je pjevao krajiške pesme.

Linta je ocijenio da je sudija za prekršaje u Šibeniku Berića osudio na „skandaloznih“ 15 dana zatvora.

Linta je naglasio da je presuda Beriću koju je donio Opštinski sud u Šibeniku još jedna od mnogih etničkih motivisanih i duboko nepravednih presuda donijetih s ciljem da se krajiški Srbi zastraše i odreknu korena i svog krajiškog porekla.

„To, između ostalog, znači da ne smiju da javno pjevaju zavičajne i krajiške pjesme jer time navodno remete javni red i mir“, naveo je Linta.

„Dosad je devetoro Srba sa područja Knina uhapšeno i osuđeno za isti prekršaj i objave na Fejsbuku. Od toga broja sedmoro je osuđeno na zatvorske kazne od 15 dana, jedan na uslovnu zatvorsku kaznu i jedan na novčanu kaznu od 1.000 evra“, naveo je Linta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana