Đurović: Srbi posebno motivisani za popis stanovništva u Crnoj Gori

Tanjug
Foto: skupstina.me

PODGORICA - Ukoliko u najkraćem roku budu završene sve procedure, popis stanovništva u Crnoj Gori mogao bi biti održan na proljeće, prije maja ili u septembru, izjavio je poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović.

Đurović je za portal podgoričkog Dana rekao da je siguran da je parlamentarna većina spremna da odluku o popisu donese ako treba i na hitnoj sjednici Skupštine.

Istakao je da želi da vjeruje da je razlog neodržavanja popisa u prošloj godini zapravo nesnalaženje aktuelne vlade koja je bez političkog iskustva više od toga da je političkog osnova ili opstrukcije.

"Održavanje redovnog popisa u 2021. godini prije svega je bila zakonska obaveza. Popis je trebalo da bude pokazatelj tačnih i međunarodno uporedivih statističkih podataka o stanovništvu koji će omogućiti uporedivost sa podacima iz ranijih popisa u skladu sa potrebama korisnika iz zemlje i inostranstva", kaže Đurović.

Ističe da je popis izuzetno značajan za svaku zemlju, pa samim tim i Crnu Goru, ali i za ukupne veze između država.

Prema njegovom mišljenju, poseban motiv za izjašnjavanje imaju pripadnici srpskog naroda na koje je decenijama vršen pritisak prilikom svih popisa, a to je naročito bilo izraženo na popisu 2011.

"Srpski narod očekuje tačne i istinite podatke o sebi i drugima, da bi na osnovu toga mogao da gradi i izgradi svoju poziciju u društvu, odnose sa drugima, ravnopravan status u društvu s pravom na razvoj", kaže Đurović.

Ne želi, ističe, da vjeruje da u vladi postoje snage koje žele da opstruišu popis i da ga odlože na neodređeno vreme.

"Neutemeljen je i neopravdan argument koji se javno ne čuje ali se prepoznaje a to je strah od srpskog faktora u Crnoj Gori, kao i strah od toga da bi se prekinuo proces projektovane asimilacije Srba. Vlada je imala stvorene vremenske i finansijske uslove da se održi prvi pošteni i demokratski popis stanovništva u Crnoj Gori", naveo je, između ostalog, Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana