Đukanović: “VOA plasirala aferu Snimak”

Agencije
Đukanović: “VOA plasirala aferu Snimak”

Podgorica - Crnogorski premijer Milo Đukanović iznio je tvrdnju da je aferu “Snimak” plasirala vojno-obavieštajna služba Srbije, uz pomoć podgoričkog dnevnog lista Dan.

Đukanović je danas odbacio je navode da je bilo zloupotrebe državnih resursa u korist izborne pobiede DPS-a na saslušanju pred skupštinskim Anketnim odborom za rasvjetljavanje afere “Snimak”.

Dnevni list Dan objavio je između oktobarskih, parlamentarnih i aprilskih predsjedničkih izbora, seriju tekstova sa transkripitima sjednica stranačkih organa DPS, na kojima visoki funkcioneri te partije i čelnici državnih institucija govore o favorizovanju pri zapošljavanju, raspodjeli državne pomoći i dodjeli kredita.

Đukanović je na sjednici odbora saopštio da je “iskreno uvjeren” da je pomenuta afera “spinovanje jednog medija potpomognuto vojno-obavještajnim službama Srbije”.

- To je klasično spinovanje u kome se dijelovi naslova i podnaslova uopšte ne slažu sa dijelovima teksta. Toliko o nezavisnosti medija Dan. Moje duboko uvjerenje je da se to ne radi u dogovoru sa vrhom Srbije. Iz svih mojih razgovora sa čelnicima Srbije čini mi se da oni žele da grade prijateljske odnose sa nama, dodao je Đukanović.

Lider DPS je negirao da su državni resursi i sredstva iz državnih fondova korišćena za kupovinu glasova i birača i ocijenio “neozbiljnim što su se ozbiljni politički činioci upecali na zamke jednog medija”.

Afera “Snimak” u vezi je sa objavljivanjem audio snimaka sa sjednica organa DPS na kojima je govoreno o upotrebi državnih resursa u stranačke svrhe, odnosno zapošljavanju po partijskoj pripadnosti uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

Za sve vrijeme od kada sam predsjednik DPS nikada nismo zloupotrebljavali državne resurse u svrhu pobjede na izborima, kazao je Đukanović.

On je rekao da je DPS pobjede na izborima ostvarivala isključivo demokratskim sredstvima.

- Prema mojih saznanjima, DPS nikada nije učestovala u organizovanoj zloupotrebi državnih resursa u korist pobjede na parlamentarnim izborima, istakao je Đukanović.

On je naveo da je afera “Snimak” takozvana afera, odnosno plod opozicione manipulacije, kako bi ostvarila bolji rezultat na aprilskim predsjedničkim izborima u toj državi.

- Takozvana afera “Snimak” kreirana je u predvečerje predsjedničkih izbora kako bi se smanjile šanse našeg predsjedničkog kandidata, kazao je Đukanović.

On je dodao da nikada, tokom njegovih sastanaka sa zvaničnicima EU u Briselu, nije bilo riječi o aferi “Snimak”, a posebno ne o njegovoj ostavnici tim povodom. Anketni odbor do sada je saslušao više funkcionere DPS-a, a svi oni su negirali navode da je bilo prilikom zapošljavanja bilo favorizavanja članova te partije.

Odlukom o formiranju Anketrnog odbora predviđeno da na čelu tog tijela bude predstavnik opozicije, odnosno Koča Pavlović iz Demokratskog fronta. Prema odluci o formiranju, Anketni odbor treba da do kraja jula završi parlamentarnu istragu o aferi “Snimak”.

Zamjenik vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Veselin Vučković saopštio je ranije da je pokrenut i istražni postupak u vezi sa aferom “Snimak”, dodajući da ispitivanje tog slučaja neće trajati u nedogled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana