"Đukanović ujedinio pravoslavnu Crnu Goru"

Tanjug
"Đukanović ujedinio pravoslavnu Crnu Goru"

PODGORICA - Predstavnici opozicionog Demokratskog fronta, koji su protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, poručili su danas da su zahvalni predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću što je, kako kažu, "ujedinio pravoslavnu Crnu Goru".

Na konferenciji za novinare, nakon incidentne sjednice parlamenta na kojoj je pred zoru usvojen taj zakon, predsjednik Pokreta za promejene, članice DF-a, Nebojša Medojević je rekao da se ne može "pendrecima i maricama utjerivati novi identitet", kao i da očekuje da Andrija Mandić, Milan Knežević i Zogović uskoro budu pušteni iz pritvora.

Medojević je oštro protestovao zbog, kako je naveo, "prebijanja i maltretiranja građana i sveštenstva, a posebno vladike Metodija".

"Mi smo juče branili čast i obraz prave CG i ponosni smo na sve što smo uradili. Bez obzira na političke razlike, odnos prema Mitropoliji je odnos prema temeljima, prošlosti i budućnosti. Juče nismo napravili nikakav incident, obećali smo da nećemo dozvoliti da se izglasa ovaj sramni zakon. Juče je bila viđena ozbiljna antipravoslavna opozicija koja je krenula i udarila ne samo na mitropoliju nego na identitet i tradiciju", rekao je Medojević.

Zahvalan je, kazao je, hrabrim ljudima širom CG koji su spremni da iskažu bunt protiv "antipravoslavnog režima".

"Na silu se u CG ne može uspostavljati novi identitet. Naši korijeni su duboki i ne može se sa pendrecima i maricama utjerivati novi identitet. Nastavićemo da se borimo. Uvijek imamo plan. Očekujemo da će Mandić, Knežević i Zogović biti pušteni ubrzo na slobodu", poručio je Medojević.

Poslanik DF-a Slaven Radunović istakao je da mogu da zahvale Đukanoviću što je ujedinio pravoslavnu Crnu Goru.

"Možemo da zahvalimo Đukanoviću što je ujedinio pravoslavnu Crnu Goru. Što se tiče planova, dogovorićemo se s MCP. Pratićemo ovu situaciju, znamo kako nas prisluškuju, stalno prate... Đukanović je obolio, ne može da shvati da postoje ljudi koji ne misle kao on. Ovo je odbrana CG. Došli smo do situacije da se Njegoš ne izučava u školama... Đukanović živi tako što CG stalno drži u nekom vidu rata između dvije neke Crne Gore. Mi se konsultujemo sa svim važnim srpskim adresama i osjećamo se dijelom srpskog naroda, gdje god da žive", rekao je Radunović.

I Demokratska Crna Gora najoštrije je osudila nasilnički način usvajanja neustavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Lider partije Aleksa Bečić osudio je i, kako navodi, kukavičko postupanje crnogorskih vlasti u svim fazama jučerašnjeg dana.

"Posebno se u moru kukavičkih postupanja crnogorske vlasti, gnušamo od saznanja da je primijenjena sila i prema sveštenstvu i monaštvu, a posebno prema jednom od najistaknutijih crkvenih velikodostojnika, episkopu Metodiju", naveo je Bečić.

Demokratska Crna Gora, njeni funkcioneri i članovi, kako poručuje Bečić, su u svim prethodnim danima, kao i uvijek, bili s narodom Crne Gore svih vjera i nacija.

"Pokazalo se da je naša odluka da napustimo Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva bila ispravna. Pokazalo se i da je naše stanovište vjerskih velikodostojnika, da treba bojkotovati rad parlamenta, čuvati građanski mir i međuvjerski sklad i ne davati legitimitet ovakvim bezumnim naumima bilo ispravno, jer ova vlast želi samo da simulira demokratiju, a da u osnovi sprovodi autokratiju i diktaturu", poručio je Bečić.

Ponovio je da su prijedlozi Demokrata bojkot parlamenta, bojkot izbora od cjelokupne opozicije, do izmjena Zakona o slobodi vjerosipovijesti, kao i stavljanje tačke na međuverske i međunacionalne podjele.

"Oni neka pokušaju da uvedu jednopartizam, a mi ćemo u odnosu na to pripremiti jak i energičan demokratski odgovor kakav i zaslužuju", poručio je Bečić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana