Đukanović poručio da neće biti partner parlamentarnoj većini

GS
Foto: Arhiva

PODGORICA- Crnogorski predsjednik Milo Đukanović, koji je prošle sedmice potpisao izmijenjeni Zakon o predsjedniku nakon što je ovaj akt drugi put izglasan u parlamentu, tvrdi da je riječ o aktu koji ozbiljno devastira i atakuje na Ustav i da on u tome neće biti partner.

Đukanović je i ranije rekao da neće postupiti po izmijenjenom Zakonu o predsjedniku jer ga smatra neustavnim.
 

"Autori tog neustavnog zakona su bili kreativni. Ako je to njihov put, neka istraju, ali mene neće imati za partnera", kazao je Đukanović, prenio je portal RTCG.
 

Šef crnogorske države je na taj način praktično odgovorio parlamentarnoj većini da neće pokretati konsultacije o izboru mandatara za formiranje nove vlade.
 

Predsjednik DNP i jedan od lidera DF Milan Knežević je ranije danas u emisiji crnogorskog radija najavio da će danas ili sutra Đukanoviću uputiti dopis i zatraži otvaranje konsultacija za davanje mandata njihovom kandidatu Miodragu Lekiću da formira vladu.
 

Knežević je rekao Lekić, prema izmijenjenom Zakonu o predsjedniku, može biti izabran za mandatara i bez konsultacija sa Đukanovićem.
 

Do izmjena Zakona o predsjedniku je i došlo na prijedlog Demokratskog fronta, pošto je Đukanović u startu ignorisao prijedlog stare-nove parlamentarne većine da Lekić bude mandatar nove vlade.
 

Đukanovićev DPS je potom bojkotovala sjednicu parlamenta na kojoj su birane nedostajuće sudije Ustavnog suda.

Lekić je sinoć u emisiji RTV Nikšić rekao da je Đukanović "glavni kočničar" rješenja institucionalne i političke krize u Crnoj Gori.

Crna Gora je proteklih nedjelja pod velikim pritiskom Vašingtona i Brisela da riješi političku i institucionalnu krizu prvo izbornom nedostajućih sudija Ustavnog suda, a potom raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora.
 

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora je i jedan od zahtjeva Đukanovićeve DPS i stranaka tradicionalnih koalicionih partnera ove stranke, na protestima koji se već neko vrijeme održavaju u Podgorici.
 

Ukoliko, kako je, na primjer juče upozorila ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon u Podgorici, nova vlada bude formirana po izmijenjenom, za njih veoma spornom Zakonu o predsjedniku, EU će razmotriti mogućnost zaustavljanja procesa priključenja Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana