Đukanović: Parlament odlučio da zatvori KAP

Agencije
Đukanović: Parlament odlučio da zatvori KAP

Podgorica - Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović izjavio je sinoć da je crnogorski parlament, neizglasavanjem rebalansa budžeta, poslao poruku da je odlučio da zatvori Kombinat aluminijuma Podgorica, prenose agencije.

Đukanović je istakao da KAP može opstati samo ako ima potpisan dugoročni ugovor o snabdijevanju električnom energijom.

- Tog ugovora nema jer "Elektroprivreda Crne Gore" nije spremna da potpiše ugovor bez prethodnog regulisanja duga KAP-a prema tom preduzeću. Svjesni toga, a procjenjujući da je KAP važan za državu, u Vladi smo predložili rebalans, kako bi postao atraktivan za strane investitore - rekao je Đukanović za Radio-televiziju Crne Gore.

On je dodao da je crnogorska Skupština neizglasavanjem budžeta otvorila i pitanje da li aktuelna Vlada ima podršku koalicione većine formirane u parlamentu, te izrazio uvjerenje da će Vlada opstati uprkos nesuglasici koalicionih partnera.

Đukanović je istakao da je ta odluka parlamenta štetna jer se gubi sada 1.200, a u perspektivi još 500 radnih mjesta.

- Kroz želju da se demonstrira neka nova većina u odnosu na Vladine prijedloge, parlametu se daju ovlaštenja koja mu po Ustavu ne pripadaju - rekao je Đukanović.

Moisijev: Vlada Crne Gore sebe uvlači u zamku

Nepromišljenim radnjama crnogorska Vlada sama sebe uvlači sve dublje u zamku, a cijena grešaka nisu samo višemilionski dugovi po međunarodnim arbitražnim tužbama, već i investiciona izolacija Crne Gore, saopštio je Jurij Moisejev, bivši izvršni direktor Kombinata aluminijuma Podgorica.

On je u otvorenom pismu naveo da je jedini izlaz civilizovana procedura stečaja KAP-a, gdje će prava svih povjerilaca biti ispoštovana, kao i punopravna i objektivna istraga, traženje i kažnjavanje krivaca za krađu električne energije.

Moisejev je rekao da su se ruski partneri uvijek protivili stečaju u KAP-u, koji je, kako je naveo, inicirala Vlada Crne Gore.

- Uvijek smo bili uvjereni da je KAP mogao postati nova tačka rasta crnogorske ekonomije i donositi profit i dosljedno smo se kretali prema tom cilju. Međutim, nepromišljeni i nelogični potezi crnogorskih političara, u kombinaciji sa pokušajem da se izbjegne odgovornost i sakrije glava u pijesak, osujetili su te planove i doveli do trenutne situacije. Za greške službenika sada moraju plaćati radnici čije su plate smanjene nekoliko puta - rekao je Moisejev.

On je podsjetio da je prije godinu i po dana Vladi predložen plan aktivnosti koji bi omogućio da se izbjegne aktiviranje državnih garancija od oko 120 miliona evra.

- Naš plan se sastojao u smanjenju dužničkog opterećenja KAP-a putem konverzije dugova u akcionarski kapital fabrike i produžetku ugovora za isporuku električne energije - istakao je Moisejev, navodeći da plan nije usvojen jer Vlada i opozicija nisu mogli da se dogovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana