Đukanović oštro odgovorio Kurtiju: "Demarkacija je završena 2015."

B92
Foto: vidovdan.org

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović odgovorio je danas premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da je demarkacija završena još 2015.

Đukanović je dodao i da sada, kako je navedeno, "dve države moraju da idu dalje za bolji život građana".

"Za početak Crna Gora je država članica NATO. Demarkacija između Crne Gore i Kosova je finalizovana 2015. Sporazum su potvrdile obe vlade 2015. i stupio je na snagu 2018.  Predsednik Kosova Hašim Tači i crnogorski predsednik Filip Vujanović su potpisali zajedničku izjavu u februaru 2018. kojom su pozvali Skupštinu Kosova da ratifikuje ovaj sporazum", rečeno je podgoričkim Vijestima iz Đukanovićevog kabineta.

"Kao dve države mi moramo da idemo dalje za bolji život naših građana"

Podsjeća se da je kosovski parlament ratifikovao sporazum o demarkaciji mjesec dana kasnije.

"Kao dve države mi moramo da idemo dalje za bolji život naših građana", rekli su u odgovoru na pitanje kako tumače izjave Kurtija o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Kurti je u ponedjeljak izjavio da će pitanje razgraničenja rješavati sa novom crnogorskom vladom i tako "ispraviti grešku" koju su učinile prethodne kosovske vlade koje su, kako je rekao, Crnoj Gori "poklonile 8.200 hektara zemlje".

Prethodno je reagovao i odlazeći premijer Zdravko Krivokapić koji je izjavu Kurtija nazvao nedopustivom provokacijom i opasnom aspirazijom narušavanja teritorijalnog integriteta Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana