Đukanović optužio SPC da želi da upravlja državom

Srna
Đukanović optužio SPC da želi da upravlja državom

PODGORICA – Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori predstavljao je inicijalnu kapislu za sukob na relaciji Srpska pravoslavna crkva (SPC) - država Crna Gora, koji se prilično ostrastio, ocijenio je predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović je rekao da je namjera bila da bude usvojen zakon kojim će biti zamijenjen zakon iz vremena SFRJ i unaprijeđena vjerska prava i slobode, saglasno rješenjima savremene evropske civilizacije.

- Otvarajući taj zakon došli smo do pitanja imovine. Intencija koju je pokazala Crna Gora da, dio imovine kojom se služi Srpska pravoslavna crkva, onaj dio koji je finansiran iz javnih izvora, to bude državna imovina - naveo je Đukanović u intervjuu za HRT.

On je rekao da se SPC protivi tom rješenju i da je pokrenula proteste sa idejom da treba da brani svetinje od Crne Gore, koji i dalje traju.

- Riječ je o jednoj neprimjerenoj politizaciji vjerskog pitanja. Zakon je poslužio kao povod, ali se protokom vremena pokazalo, za nas, nedvosmisleno da je SPC instrument u rukama velikosrpskog nacionalizma - smatra Đukanović.

Prema njegovim riječima, SPC je, u međuvremenu, uspjela da promoviše sve šta su njeni konačni ciljevi.

Đukanović je rekao da to nije samo da se taj zakon ukine, već se u međuvremenu čulo da bi Crna Gora, umjesto epiteta građanske, morala nositi epitet srpske države, te drugo, da je crnogorsku državu stvarala SPC.

- Što znači da ovdje postoji pretenzija da SPC upravlja ovom državom, da nas vrati na pozicije teokratske države iz srednjeg vijeka - dodao je Đukanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana