Đukanović: Nezavisnost - najveća obaveza

Srna
Đukanović: Nezavisnost - najveća obaveza

Podgorica - Crnogorski premijer Milo Đukanović poručio je večeras da je nezavisnost Crne Gore najveća obaveza i da se mora čuvati, njegovati i afirmisati.

"Proslava Dana nezavisnosti i obilježavanje prve decenije obnove državne samostalnosti podsjećanje je da je nezavisnost Crne Gore naša najveća obaveza", poručio je Đukanović na centralnoj proslavi na podgoričkom Trgu nezavisnosti.

On je ocijenio da je 21. maj 2006. godine, kada su građani Crne Gore na referendumu podržali obnovu državne samostalnosti, jedan od najznačajnijih datuma u cijeloj crnogorskoj, a možda i balkanskoj istoriji.

"Ne dešava se često, na Balkanu posebno, da jedan narod mirnim putem rješava tako složena državna pitanja... Vrijeme je potvrdilo moje riječi izgovorene na ovom trgu uoči referenduma da u Crnoj Gori neće biti poraženih i da ćemo svi biti pobjednici", rekao je Đukanović.

On je naveo da je referendum bio "završni čin dugog i kompleksnog procesa osvješćenja i emancipacije crnogorske politike i društva", a izazovi i prijetnje kojima je Crna Gora bila izložena u posljednjoj deceniji prošlog i u prvim godinama ovog vijeka učvršćivali su odlučnost za obnovu nezavisnosti.

"Danas, sumirajući rezultate u prvih deset godina, možemo ponosno reći da je Crna Gora pouzdan faktor stabilnosti u regionu i da prednjači na putu evropske i evroatlantske integracije", istakao je Đukanović.

On je rekao da je Crna Gora odgovorno posvećena očuvanju i unapređenju dobrosusjedskih odnosa.

"Naši susjedi su naši prijatelji. Takvu državnu startegiju zasnivamo na najboljoj crnogorskoj tradiciji. Veoma smo ponosni na činjenicu da doprinos Crne Gore regionalnoj stabilnosti značajno prevazilazi njenu geografsku i populacionu veličinu", naveo je Đukanović.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je da Crna Gora danas sa pravom ima poštovanje i razumijevanje cijele Evrope i međunarodne zajednice.

"Mudro i strpljivo ste gradili nezavisnost, bez bespotrebnih žrtava i izgradili dobre odnose sa susjedima", rekao je Tusk.

U programu na Trgu nezavisnosti u Podgorici učestvuje oko 400 izvođača.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana