Đukanović Srbiju uporedio sa nacističkom Njemačkom i iznio niz optužbi na račun Vučića, SPC i Rusije

Tanjug
Đukanović Srbiju uporedio sa nacističkom Njemačkom i iznio niz optužbi na račun Vučića, SPC i Rusije

ZAGREB – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je označen kao organizator demonstracija na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, tvrdi da su u Crnoj Gori „ozbiljno napadnuti građanski i sekularni karakter ove države i njena evropska perspektiva“ i za to ponovo optužuje Srbiju i Aleksndra Vučića, Srpsku pravoslavnu crkvu i Rusiju, a razlog je po njemu jednostavan – kako tvrdi „bez Crne Gore u srpskom svijetu projekat velike Srbije zauvijek je mrtav“.

-Postaraćemo se da tako u bude  kaže Đukanović u intervjuu za zagrebački „Jutarnji list“ uoči najavljene posjete Hrvatskoj, prvoj zemlji koju posjećuje posle prošlonedjeljnih nasilnih demonstracija čiji je cilj bio sprečavanje vjerskog događaja, odnosno ustoličenja mitropolita SPC u Cetinjskom manastiru, vjekovnom sjedištu Mitropolije crnogorsko primorske.

Đukanović to vidi kao očekivano problematizovanje crnogorskog nacionalnog identiteta i kaže da, ako „nema Crnogoraca, nema ni potrebe za nezavisnom Crnom Gorom“

-A, kao što znate, po toj bezumnoj teoriji muslimani su izmišljeni narod. A Albanci će se valjda već nekako snaći u preraspodjelama među uvećanim, etnički i verski homogenim državama - naveo je Đukanović.

Na pitanje da li se čuo ovih dana sa Vučićem i kakvo je njegovo mišljenje o ponašnju predsjednika Srbije, s obzirom na to da se govori da imaju dobre odnose, Đukanović je rekao da nije i upitai „zašto bih se čuo s njim“.

- Imali smo u jednom periodu konstruktivne odnose, i to je bilo u interesu i Srbije i Crne Gore. Naravno, ne uzimam za ozbiljno njegove neiskrene poruke da priznaje nezavisnost Crne Gore i da želi bratske i prijateljske odnose, dok njegovi ministri otvoreno govore zašto je ''srpski svet'' tj. ''velika Srbija'' nužnost srpskog naroda u regiji čiji je samozvani zaštitnik država Srbija“ – rekao je Đukanović.

O ozbiljnosti Vučićevih izjava, kaže Đukanović, najbolje svjedoči tvrdnja da je Crna Gora pokoravala Srbiju poslednjih 30 godina i kako u tome neće uspjeti.

-To je isto kao da je Hitler 1939. izjavio da neće dopustiti da Čehoslovačka pokori Njemačku. A tek tvrdnja da skriveno želimo da obnovimo Crnogorsku pravoslanu crkvu - naveo je Đukanović, koji se lično angažovao za uspostavljanje nekanonske CPC na tlu Crne Gore i protierivanje i oduzimanje imovine Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC.

Vučića je optužio da je spreman na destabilizaciju cijelog regiona, ako mu to, kako kaže, dozvole Evropa i Amerika i „ako i dalje brojni lobisti, koje plaća, budu uticali koliko i dosad na politiku najvažnijih zapadnih centara“.
Za vladu svoje zemlje je rekao da je „nesretna“ i da je „zapravo obična igračka u rukama beogradskih državnih, crkvenih i paradržavnih struktura, kao što su opet oni to isto u rukama Moskve“.

Vladu Zdravka Krivokapića je optužio da je, kako tvrdi, bila spremna da prolije krv taj dan na Cetinju „samo da bi za to optužili crnogorske patriote, i u krajnjem mene, za njihova nepočinstva“.

-Cetinjska događanja proteklih dana pokazala su svu slabost, diletantizam i osionost aktualne vlasti. Siguran sam da je to početak njihovog strmoglavog pada - kaže Đukanović, koji za premijera kaže da „ništa drugo i ne radi nego služi, saslužuje, kadi i prekađuje s popovima kad mu oni to dopuste“.

Upitan zašto se insistiralo na ustoličenju mitropolita na Cetinju Đukanović tvrdi da je to bila „ofanziva“ kojom je komandovala vlada, a da je SPC, koju naziva „crkvom Srbije“ bila servis i „instrument realizacije projekta ''velike Srbije'', što je, tvrdi, „službena državna politika Beograda.

-A Srbija je političko-sigurnosna i informativna baza za realizaciju ruskih geopolitičkih interesa na Balkanu. Dobro je da im pamet nije vrlina, pa nisu izdržali da se ne pohvale svojom ulogom u toj dozlaboga glupoj operaciji na Cetinju - naveo je Đukanović.

Tvrdi i da su se Vučić i Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova „utrkivali u samoreklamiranju iz uvijek istog razloga, da Crnu Goru po bilo koju cijenu, uključujući i rat, stave pod svoju kontrolu“.  

- Srbija zato što misli da je vrijeme za novi pokušaj prekrajanja granica na Balkanu, a Rusija da bi poslala poruku NATO-u, EU i državama u regionu. U tome neće uspjeti, naprotiv, presudili su kleronacionalističkoj srpskoj mitropoliji na Cetinju. Duhoviti Cetinjani su odmah za Joanikija rekli da je on, iako kao izdajnik drugi u našoj istoriji sa tim imenom, prvi ''dostavljeni mitropolit“. A vlada je tu samo bila u ulozi uslužne kompanije ''Glovo''. Nije samo dostavljeni, nego i krvavi mitropolit. U toj nečasnoj raboti je i Porfirije, prvi čovek Crkve Srbije, obilježen tim žigom, što nikad neće moći da spere, dok se ne izini Crnoj Gori i Crnogorcima - naveo je Đukanović.

On je priznao da sve što se događalo u vezi sa ustoličenjem mitropoita Joanikija na Cetinju nije crkveno nego državno političko pitanje.

-Zato Crkva Srbije nije subjekt nego instrument. A vlada Crne Gore nije državni organ nego administracija jedne kvazivjerske zajednice. Zato je ovo srpsko-ruski projekat. Mi upravo proživljavamo najagresivniji napad velikosrpskog nacionalizma na crnogorsku državu i crnogorski identitet u našoj novijoj istoriji - požalio se Đukanović hrvatskom dnevnom listu, uz tvrdnju da „ovako nije bilo ni u vrijeme Slobodana Miloševića“.

-Takvom politikom Srbija je produbila neprijateljstvo s Hrvatima, Bošnjacima, Albancima. Na red su došli Crnogorci - zaključio jeĐukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana