Đukanović: DPS spreman da bude najjača opoziciona stranka

G.S.
Đukanović: DPS spreman da bude najjača opoziciona stranka

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović rekao je da DPS prihvata demokratsku volju građana u Crnoj Gori i spreman je da bude najjača opoziciona stranka.

Đukanović je naveo da je Demokratska partija socijalista prihvatila nezvanične rezultate izbora i čestitala konkurentima, te istakao da u DPS-u vjeruju da se za svoje programske ciljeve i za neke principe razvoja demokratskog društva moraju boriti i kada su vlast, i kada su opozicija.

- Ne pada nam na pamet da polemišemo sa izbornom voljom građana. Mi ćemo je poštovati i za svoju politiku ćemo se boriti jednako strastveno iz opozicionih klupa - rekao je Đukanović za austrijsku ORF TV.

On je naveo da formiranja vlade tek treba da počne i da će se vidjeti da li tročlana koalicija koja je osvojila 41 mandat može da formira vladu i preuzme odgovornost za vršenje izvršne vlasti u Crnoj Gori.

Komentarišući optužbe da DPS stoji iza incidenata u Pljevljima i da izborne komisije hoće da mijenjaju rezultate ponavljanjem izbore, Đukanović je rekao da spekulacija nikad nije nedostajalo na političkoj sceni Crne Gore.

- I sada, kada su ovi izbori u pitanju, postojala je spekulacija da će Demokratska partija socijalista braniti vlast svim sredstvima, nezavisno od izborne volje građana. Kao što vidite, od toga nema ništa - naveo je Đukanović, dodajući da opcija DPS-a nije da bilo kakvim postizbornim inženjeringom dovede u pitanje ono što je neupitna demokratska činjenica.

On tvrdi da su "poruke Moskve ohrabrile retrogradne politike u regionu, tako da je oživio velikosrpski nacionalni projekat koji pretenduje da obezbijedi neku kompenzaciju Srbiji za izgubljeno Kosovo".

- Naravno da je tu Crna Gora prva željena meta velikosrpskog nacionalizma - rekao je Đukanović, navodeći da će Crna Gora morati sa tim da se nosi i nakon ovih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana