Đonom na šefa

Agencije
Đonom na šefa

Ljubljana - Slovenački ministar inostaranih poslova Karl Erjavec izjavio je da formiranje tehničke Vlade nije izlaz iz političke krize u Sloveniji, koja je nastala nakon zahtjeva da premijer Janez Janša i Zoran Janković, predsjednik najveće opozicione stranke i ljubljanski gradonačelnik, daju ostavku zbog nalaza antikorupcijske komisije, prenose agencije.

Govoreći u ime Demokratske stranke penzionera (DESUS), čiji je predsjednik, Erjavec je za slovenačku televiziju rekao da njegova stranka podržava zahtjeve da i Janša i Janković daju ostavke. DESUS će o svojim potezima u vezi s krizom odlučivati u ponedjeljak.

- Budući da Janša i Janković, koji imaju više od polovine poslanika u sadašnjem sazivu parlamenta, odbijaju da podnesu ostavke i smatraju da postoji mogućnost da kriza bude riješena formiranje tehničke Vlade, u čemu ih podržavaju njihove stranke, tehnička Vlada nije realna opcija. Zato održavanje prijevremenih izbora može da postane jedini način za izlazak iz ove političke agonije - rekao je Erjavec.

Gregor Virant, predsjednik jedne od pet stranaka u vladajućoj koaliciji, koja razmatra osnivanje tehničke Vlade bez Janeza Janše kao premijera, za danas najavljuje odluku o sljedećim potezima. 

Janša je zahtjeve za ostavku nazvao histerijom koja će se brzo smiriti i dodao da bi prijevremeni izbori doveli do rušenja kreditnog rejtinga Slovenije, čije bi posljedice osjetili građani, kroz pad standarda.

Zahtjevi su usljedili pošto je antikorupcijska komisija izvijestila o neprijavljenom imovinskom stanju premijera Janše i gradonačelnika Jankovića.

Janković zamrzava partijsku funkciju

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković odlučio je danas da zamrzne svoj status predsjednika opozicione stranke Pozitivna Slovenija (PS) sve dok ne bude skinuta ljaga sa njegovog imena zbog optužbi za korupciju.

- Tražim od vas da zamrznete moj status kao predsjednika PS i da vršilac dužnosti predsjednika bude imenovan - rekao je Janković na kongresu PS u Ljubljani, na kome je razgovarano o programu te partije.

Janković je kazao da ne namjerava da se kandiduje za premijera, niti da vodi evenutualne koalicione razgovore ukoliko dođe do raspada sadašnje vladajuće koalicije desnog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana