Đenović: Na Temeljnom ugovoru će se još raditi

Tanjug
Đenović: Na Temeljnom ugovoru će se još raditi

BEOGRAD - Niko izvan Patrijaršije SPC ne zna kolika je razlika između dvije verzije Temeljnog ugovora osim što znamo da je potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović rekao da je iz ugovora izbačeno sve što ne odgovara Crnoj Gori, kaže vjerski analitičar Draško Đenović.

U izjavi za Tanjug Đenović kaže da je teško reći šta je u tekstu Temeljnog ugovora, koji je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić poslao patrijarhu SPC Porfiriju, tačno izbačeno u odnosu na tekst, koji su po navodima iz patrijaršije, obje strane zajednički utvrdile, usaglasile i dogovorile da potpišu 27. maja u Patrijaršiji u Beogradu.

On primjećuje da taj izmenjeni tekst niko "sem nadležnih nije video" i dodaje da pretpostavlja će se na dogovoru oko ugovora još raditi.

Đenović tako odgovara na pitanje Tanjuga o tome šta je novo i drugačije unijeto u tekst koji je usvojila Vlada Crne Gore, po riječima Krivokapića, u skladu sa Ustavom, a onda upućen patrijarhu.

Porfirije je na poziv Krivokapića da potpišu Temeljni ugovor, u čiji je tekst kako je navedeno iz patrijaršije Vlada Crne Gore unijela veliki broj izmena, odgovorio da je predložene izmjene uputio određenoj stručnoj komisiji koja će ih razmotriti po okončanju sezone godišnjih odmora, a stručno mišljenje će dati Sinod.

"Teško je reći šta je sve bilo sporno. Mislim da je ovde riječ o tome da je Crna Gora izbacila određene garancije što se tiče imovine SPC u Crnoj Gori", rekao je Đenović.

On kaže da je teško reći da li i kada će ugovor biti potpisan, podsjeća da su neki predviđali da će to biti prilikom uvođenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na dužnost, početkom septembra, ali ocjenjuje da je to suviše rano i da će morati još da se radi na ugovoru.

"Vidjećemo kako će to izgledati do kraja", rekao je Đenović.

Ističe da se može dogoditi i da uopšte ne dođe do potpisivanja Temeljnog ugovora, čime bi, kaže, najveći dio vjernika u Crnoj Gori ostao bez ugovora, s obzirom da su, podsjeća, vernici katoličke crkve, islamske i jevrejske zajednice već potpisali ugovor sa Crnom Gorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana