Djeca iz Gaze stižu u Sloveniju na liječenje

Tanjug
Djeca iz Gaze stižu u Sloveniju na liječenje

LjUBLjANA – Djeca iz Pojasa Gaze, povrijeđena u sukobima, stižu u Sloveniju u oktobru na liječenje u Institut za rehabilitaciju Univerziteta Soča, gdje će, pored fizikalne terapije, dobiti i psihološku podršku koja im je uskraćena zbog ratnih dešavanja.

Projekat finansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije, a sprovodi katoličko dobrotvorno udruženje slovenački Karitas u saradnji sa Fondacijom "Danilo Tirk", prenosi agencija STA.

Predsjednica Upravnog odbora ove fondacije, Mojsa Seliškar Toš, naglašava da je situacija veoma osjetljiva, jer su djeca i njihovi pratioci pretrpjeli teške traume i neizmjerne patnje nakon što su im amputirani udovi ili povrijeđena kičma.

„Većina djece je izgubila članove porodice, a njihova iskustva su neopisiva. Naša misija je da im pružimo podršku i olakšamo proces oporavka“, rekla je ona.

Menadžerka za međunarodnu pomoć u Karitasu, Jana Lampe, ističe da je konzervirana hrana trenutno najtraženija u Gazi, s obzirom na to da je većina stanovništva raseljena i u stalnom pokretu.

Slovenački Karitas, u saradnji sa Fondacijom „Danilo Tirk“, kako je saopšteno, dodijeljuje finansijsku pomoć za 1.000 raseljenih porodica u Pojasu Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana