Diskriminisani Srbi traže pomoć od Vučića i Brnabićeve

Srna
Foto: Tanjug

PODGORICA- Vodeće srpske organizacije iz oblasti kulture, nauke i medija u Crnoj Gori uputile su otvoreno pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Ani Brnabić u kojem traže zaštitu od očigledno projektovane asimilacije i diskriminacije koje ozbiljno prijete da trajno poremete nacionalnu, vjersku i jezičku strukturu srpskog stanovništva u Crnoj Gori.

"Od vas molimo i očekujemo svaku vrstu pomoći kroz intenziviranje bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom na ostvarivanju legitimnih prava i potreba srpskog naroda, a do tog vremena i po mogućnosti nastavak materijalne pomoći da bi se u Crnoj Gori očuvale kulturne, naučne i medijske organizacije srpskog naroda", piše u pismu.

U pismu se navodi da je položaj srpskog naroda u Crnoj Gori izuzetno složen i pokazuje da utvrđena većinska volja građana na posljednjim parlamentarnim izborima ne omogućava promjenu višedecenijskog poništavanja identiteta srpskog naroda.

"Ni nakon više od 15 godina od nasilnog izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom i skoro toliko vremena od donošenja novog Ustava, srpski narod nema riješen ustavno-pravni status", piše u pismu.

U pismu se dodaje da u ovom trenutku Srbi u Crnoj Gori nemaju mogućnost da koriste ni prava manjinskih naroda, iako su konstitutivni narod, ali ni mogućnost da sebi obezbijede ono što su snagom državne moći za sebe već ostvarile sve nacionalne zajednice koje žive u njoj.

"Srbi navodno pripadaju pravoslavnoj većini gdje Crnogorci /Montenegrini/ dobijaju sve, a Srbi samo promjenu identiteta. Isti je slučaj i sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja, iako sa daleko najvećim brojem vjernika, jedina od tradicionalnih crkava nema riješen status, pa se čini da je samo pitanje vremena kada će se ponoviti pritisak države na srpske svetinje, crkve i manastire", ističe se u pismu.

Srpske organizacije ukazuju da u Crnoj Gori gase srpske medije i organizacije, zatamnjuju kanale srpskih nacionalnih televizija i promovišu očigledne falsifikate kada je u pitanju istorijska postojanost srpskog naroda, te da su gotovo u potpunosti smišljeno prekinuti odnosi sa maticom srpskog naroda i bliskim zemljama.

U pismu se ističe da su Srbi u Crnoj Gori jedinstveni u želji za neraskidivom povezanošću sa sunarodnicima u Srbiji i Republici Srpskoj sa kojima ih u ovom trenutku dijele vještački postavljene granice.

"Nažalost, nerazumijevanje i suprotstavljenost lidera političkih stranaka u Crnoj Gori koje podržava srpski narod, umanjuje uticaj i snagu srpskog naroda, za šta se mora pronaći rešenje", navodi se u pismu.

Pismo potpisuju predsjednici Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović, Matice srpske – društvo članova u Crnoj Gori Jelica Stojanović, Udruženja književnika Crne Gore Novica Đurić, Udruženja novinara Crne Gore Tihomir Burzanović, Instituta za srpsku kulturu Budimir Aleksić, Srpskog pokreta "Njegoš" Jugoslav Blagojević, kao i Srpski radio, Srpska televizija, portal "Srpske novine" i magazin "Srpske novine".
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana