Direktori hrvatskih i srpskih preduzeća optuženi za utaju skoro milion evra poreza u Hrvatskoj

Srna
Direktori hrvatskih i srpskih preduzeća optuženi za utaju skoro milion evra poreza u Hrvatskoj

VINKOVCI- Policija u Hrvatskoj prijavila je 10 direktora hrvatskih i srpskih preduzeća koja sumnjiči da su poreskim prevarama i lažnim knjiženjima oštetili državni budžet za najmanje 7,6 miliona kuna (oko 990.000 evra).

Istragom je obuhvaćeno četvoro državljana Srbije i šest državljana Hrvatske koji imaju između 23 i 57 godina, a koji su bili direktori u sedam trgovačkih društava sa sjedištem u Vukovarsko-sremskoj županiji.

Policija je precizirala da su pedesettrogodišnji direktor preduzeća iz Trpinje i dvije administrativne radnice od januara do kraja decembra 2017. godine, lažno prijavili pravo na odbitak pretporeza od najmanje 2,4 miliona kuna (oko 311.000 evra)

Ostali su osumnjičeni da su kao direktori firmi iz Trpinje, Strizivojne, Vukovara, Markušice, Karadžićeva, Tenje i Ivankova za preduzeće pedesettrogodišnjaka koristili ulazne račune svojih firmi kako bi lažno proknjižili otkup žitarica i uljarica u vrijednosti od 12,5 miliona kuna (1,6 miliona evra).

Na taj način su, ističe tužilaštvo, oštetili državni budžet za najmanje 5,2 miliona kuna (oko 675.000 evra).

Nakon kriminalističke istrage, policijski službenici su Opštinskom državnom tužilaštvu u Vukovaru podnijeli poseban izvještaj kao dopunu krivične prijave Poreske uprave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana