Direktori balkanskih policija odlučili: Zabranjen ulazak migrantima bez pasoša

Srna foto: EPA
Direktori balkanskih policija odlučili: Zabranjen ulazak migrantima bez pasoša

Skoplje - Balkanske zemlje zabranile su ulazak migrantima koji nemaju ispravne putne dokumente ili daju lažne podatke o nacionalnosti i identitetu, dogovorili su se danas direktori policija Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije na sastanku u Skoplju.

Direktori policija dogovorili su se da bude urađena standardizacija za registraciju migranata i da se uspostave jasni zajednički kriterijumi koje migranti moraju da ispune da bi mogli da nastave put.

"Formulari će biti isti za svaku zemlju. U njih će se unositi lični podaci, dobijeni preko registracije u nacionalnoj bazi podataka", saopštilo je makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

U posljednja 24 časa makedonski MUP izdao je stranim državljanima 1.133 potvrde za priznavanje prava na azil u Makedoniji.

Na grčko-makedonskoj granici nalazi se veliki broj izbjeglica koje pokušavaju da uđu u Makedoniju. U grčkom mjestu Idomeni, u blizini granice sa Makedonijom, danas je pristiglo oko dvije hiljade ljudi.

Humanitarne organizacije smatraju da postoji mogućnost da izbjeglice ostanu danima zaglavljene u prihvatnim centrima u Grčkoj i Makedoniji zbog štrajka taksista koji ne propuštaju vozove, zahtijevajući da i oni budu uključeni u prevoz izbjeglica.

Taksisti štrajkuju treći dan, a u posljednja tri mjeseca ovo je njihov četvrti štrajk.

Oni su danas propustili samo jedan voz, a nekoliko stotina izbjeglica autobusima i taksi vozilima krenulo je prema Tabanovcima na granici sa Srbijom.

Taksisti tvrde da će blokirati prugu sve dok ne dobiju pisanu garanciju da mogu da prevoze izbjeglice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana