Dijete preminulo u pregrijanom autu

GS
Foto: Ilustracija

LjUBLjANA - U naselju Sv. Lovrenc u slovenačkoj opštini Prebold danas su vatrogasci iz pregrijanog automobila izvukli dijete, koje je, nažalost, već bilo mrtvo.

Dijete je, naime, preminulo u automobilu, koji je ostavljen zaključan na suncu.

Sve se dogodilo oko 13 sati kada je dobijena dojava, ali uprkos brzoj intervenciji prolaznika i pruženoj prvoj pomoći vatrogasaca, djetetu nije bilo pomoći, prenijela je slovenačka N1 TV.

U akciji spašavanja djeteta bio je uključen i helikopter slovenačke vojske.

Nacionalni institut za javno zdravlje Slovenije uputio je građanima apel da ne ostavljaju djecu i ne samo djecu u parkiranom automobilu na visikim temperaturama, jer može biti kobno.

Temperatura u autu brzo raste na suncu

Auto Moto Savez Slovenije napisao je da unutrašnjost auta djeluje kao zamka za toplinu kad je izložena sunčevim zracima; sunce zagrijava lim, koji zauzvrat zagrijava unutrašnjost karoserije, poput plafona. Dodatno – i u velikom obimu  – unutrašnjost se zagrijava zbog zračenja armature i vrata kroz stakla automobila. Kada su prozori zatvoreni, vrući vazduh nema kuda pobjeći, pa temperatura unutra brzo raste.

Zašto je visoka temperatura unutra tako opasna za djecu? Ljudi regulišu svoju temperaturu kroz kožu - pri visokim temperaturama, pore na koži se otvaraju, iz kojih se izlučuje tekućina, koja hlađenjem isparavanjem snižava temperaturu na koži. Za efikasno znojenje, ljudskom tijelu treba tekućina, kao i kisik; srce mora jače raditi kad se znoji. Bez dovoljno tekućine i kisika da spriječi porast temperature, temperatura tijela brzo raste i prestaje otpuštanje toplote. Čak i temperatura tijela od 42 stepena Celzijusa dovoljna je da izazove toplotni šok ili toplotni udar, koji dovodi do otkazivanja mnogih organa tijela i smrti.

Ovo je posebno opasno za djecu, koja imaju manju površinu kože u odnosu na svoj volumen tijela i stoga nisu u stanju da otpuste višak toplote tako efikasno kao odrasli. Dodatna opasnost je činjenica da djeca u autu obično sjede u dječjem sjedištu sa odjećom na sebi, što sprečava otpuštanje toplote znojenjem, jer znoj nema gdje ispariti. Naime, tijelo je pokriveno odjećom i zagrijava se tri puta brže u sjedištu nego pri istoj temperaturi na svježem zraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana