Dijelove Hrvatske i Slovenije zahvatilo olujno nevrijeme

Srna
Dijelove Hrvatske i Slovenije zahvatilo olujno nevrijeme

LjUBLjANA- Dijelove Hrvatske i Slovenije je zahvatilo olujno nevrijeme.

Obilne padavine u Sloveniji podigle su nivo rijeka u većem dijelu zemlje, Sava Bohinjka i Soča izlile su se u gornjem toku, a za sjeverozapad i jugoistok zemlje izdato je narandžasto upozorenje.

Geološki zavod Slovenije izdao je upozorenje da zbog povećane količine padavina i vlažnog zemljišta postoji povećan rizik od stvaranja novih klizišta i njihovog ponovnog aktiviranja.

U Osilnici je za nešto više od pet časova palo 126 litara kiše po metru kvadratnom. Obilni padavine od juče nastavile su da se šire preko Bele Krajine i Kočevja, pa su jutros zahvatile i krajnji zapad Slovenije, javljaju slovenački mediji.

Agencija za životnu sredinu Slovenije /Arso/ za danas je izdala narandžasto upozorenje zbog predviđene veće količine padavina za sjeverozapad i jugoistok zemlje.

Obilne padavine očekuju se na širem području Julijskih Alpa i u njihovom podnožju, a lokalni pljuskovi i jaki udari vetra biće i u drugim krajevima Sloveniji.

Iz Saobraćajno-informacionog centra upozorili su da su zbog obilnih padavina ponovo mogući problemi u saobraćaju.

Državni hidrometeorološi zavod (DHMZ) Hrvatske objavio je upozorenje za celu zemlju zbog olujnog vetra i mogućeg jačeg grmljavinskog nevremena, koje je već zahvatilo Zabok i Zaprešić.

Prema fotografijama objavljenim na portalu 24sata, u Zaboku i Zaprešiću je pao grad, a vetear je nosio sve pred sobom.

"Ovo je kao smak sveta", rekla je jedna čitateljka iz Zaboka za portal.

Na ostrvu Cresu su se jutros zbog velike plime nasukale brodice na rivu. Ugostitelji su stavljali barikade kako bi pokušali da zaštite svoje objekte, ali nije pomoglo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana