DF predlaže izmjene zakona o predsjedniku zbog mandatara

GS
Foto: RTCG

PODGORICA- Poslanički klub Demokratskog fronta (DF) predao je danas skupštini prijedlog za izmjenu zakona o predsjedniku Crne Gore, a kao razlog navode to što predsjednik Milo Đukanović nije u skladu sa Ustavom predložio mandatara koji ima podršku većine.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je na konferenciji za novinare da je odbijanjem da mandat povjeri Miodragu Lekiću Đukanović "u opasnost doveo ustavni poredak države", i zatražio da se zakonski prijedlog razmatra po hitnom postupku, prenosi RTCG.

Kako je istakao Mandić, DF je predložio dobre izmjene zakona u pokušaju da otkloni nedostatke i zaustavi one koji su spremni da krše Ustav i zakone.

„Moramo zaustaviti takvo ponašanje. Predsjednik je dužan predložiti mandatara kada on to prihvati i kada dobije podršku većine", rekao je Mandić.

Mandić očekuje podršku pod svih poslaničkih klubova parlamentarne većine koja je pobijedila na izborima 30. avgusta 2020. godine, te da će zakon biti usvojen sa najmanje 41 glasom poslanika.

Narodni poslanik Milan Knežević, lider Demokratske narodne partije Crne Gore koja je deo koalicije DF, kaže da je u prijedlogu izmjena sve normirano tako da niko ne može biti iznad Ustava i zakona, pa ni, kako kaže Knežević, predsjednik Đukanović.

"Očekujemo podršku svih kolega koji su učestvovali u septembarskim pregovorima. Očekujemo jasan stav i Kolegijuma Skupštine Crne Gore da se ovaj zakon nađe u što kraćem roku na raspravu u plenumu kako bi došlo do rješenja krize", rekao je Knežević.

Knežević dodaje kako Đukanović ignoriše potpise da Miodrag Lekić bude predložen za mandatara.

"Jedini ustavan i zakonodavan put jeste da se prihvati prijedlog većine, koji su svi potpisali", navodi Knežević.

On smatra da je skupština jedina institucija koja funkcioniše u Crnoj Gori, dok DF pokazuje državničku odgovornost kako bi se izašlo iz političke krize.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio je 20. septembra prijedlog stare parlamentarne većine da prihvati Miodraga Lekića za mandatara nove vlade.

Đukanović je tada u obrazloženju naveo da prijedlog nije mogao da prihvati jer se za to nisu stekli svi neophodni uslovi, kao i da vjeruje da se do nove vlade može doći jedino odlukom građana na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana