Devet uhapšenih zbog vrbovanja u paravojne formacije

Srna
Devet uhapšenih zbog vrbovanja u paravojne formacije

Skoplje - Makedonska policija uhapsila je devet osoba osumnjičenih za vrbovanje makedonskih državljana za učešće u islamističkim paravojnim formacijama na Bliskom istoku, dok je 27 osumnjičenih nedostupno, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Makedonije Mitko Čavkov.

"Svi uhapšeni i osumnjičeni su makedonski državljani različitih nacionalnosti", rekao je Čavkov na konferenciji za novinare u Skoplju.

Prema njegovim riječima, prikupljanje dokaza počelo je u septembru 2014. godine i trajalo je do prošlog mjeseca.

Čavkov je naglasio da je jutros izvedena antiteroristička ackija u kojoj su izvršeni pretres u Tutunsez džamiji u Skoplju, internet-kafeu "Fast net" i u prostorijama dvije nevladine organizacije.

"Osim Skoplja, policija je izvršila pretrese u Gostivaru, Strugi, Tetovu i Kumanovu", dodao je Čavkov.

Ministar policije je naglasio da se dvadesetak osumnjičenih najvjerovatnije nalazi na ratištima u Siriji i potvrdio da je u akciji kodnog naziva "Ćelija" uhapšen i imam iz Skoplja.

Uhapšen je Redžep Memišij, imam Tutunsuz i Jajapšine džamije. "Imama smatramo za jednog od ideologa organizovanja i vrbovanja pojedinaca za učešće u paravojnim organizacijama u kriznim zemljama", naglasio je Čavkov.

Makedonski MUP saopštio je da je u jutrošnjoj akciji, koja je trajala tri i po sata, oduzeto desetine računara, laptop računara, mobilnih telefona, SIM kartica, potvrda o transferu novca, kao i jedan pištolj.

Devet uhapšenih i osumnjičene osobe imaju od 19 do 45 godina. MUP za neke od njih posjeduje dokaze da su i ranije učestvovali na ratištima.

Policija ne raspolaže informacijom da li na području Makedonije postoje centri za obuku za terorizam.

Prema operativnim saznanjima MUP-a do sada je oko 130 makedonskih državljana učestvovalo u ratnim sukobima, a određeni broj njih je još tamo.

Makedonski MUP sproveo je veliku antiterorističku akciju protiv pripadnika "Islamske države" i osoba koje učestvuju u vrbovanju makedonskih državljana za učešće u islamističkim paravojnim formacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana