Devet godina za masakr srpske porodice u Karlovcu

Agencije
Devet godina za masakr srpske porodice u Karlovcu

Zagreb - Hrvatski vrhovni sud je pravosnažno osudio hrvatskog policajca iz Karlovca Željka Gojaka na devet godina zatvora zbog ratnog zločina nad Dragicom Ninković i 14-godišnjom Danijelom Roknić u oktobru 1991. godine, prenijele su agencije.

Vijeće je 16. maja potvrdilo prvostepenu presudu zagrebačkog Županijskog suda, koju je u februaru prošle godine donijelo sudsko vijeće pod predsjedanjem sudije Ivana Turudića.

Odbacilo je žalbu Gojaka koji je tvrdio da je nevin, ali i žalbu tužilaštva koje je ocijenilo da je ubistvo 14-godišnjeg djeteta u njegovu domu i djetetove tetke, s obzirom na okrutnost kojom je izvedeno, zaslužilo oštriju kaznu.

Tako je ratni zločin, koji je u javnosti nazvan "karlovački slučaj Zec", zbog poređenja s masakrom troje članova familije Zec u Zagrebu - 12-godišnje Aleksandre Zec i njenih roditelja, dobio i sudski epilog.

U nedelju 5. oktobra 1991. godine u kuću karlovačkog Srbina Marka Roknića i njegove supruge Branke Roknić, po nacionalnosti Hrvatice, u vrijeme ručka na kojem su bile i njihove rođake Dragica Ninković i Ana Gojak, upala je grupa pripadnika hrvatskih oružanih snaga, među kojima je bio i pripadnik Specijalne policije Željko Gojak.

Gojak je jedni kažnjen za masakr jer nisu nađeni dokazi ko je odgovoran za smrt Marka Roknića.

U hodniku su ubili Marka Roknića, a u trpezariji Markovu sestru Dragicu Ninković i 14-godišnju kćerku Roknićevih, Danijelu, koje su se u strahu od pucnjave sakrile pod sto.

Gojak je u djevojčicu i njenu tetku iz blizine ispalio rafale, iako ga je djetetova majka, s obzirom na to da ga je poznavala jer je živio u komšiluku, preklinjala da to ne čini.

Djevojčica nije ostala na mjestu mrtva, nego je umrla od krvarenja.

Gojak nije dao da se pozove pomoć i oglušujući se na molbe djetetove majke pustio je da Danijela umre.

Brat svjedok

U trenutku zločina Danijelin stariji brat Nenad skrivao se na tavanu, a u ovom je postupku zajedno s majkom Brankom Roknić bio svjedok. Karlovačka policija ovaj zločin ni 1991. ni poslije nije istraživala, a tijela ubijenih u oktobru 1991. godine pokopana su na lokalnom karlovačkom groblju. Branka Roknić i njen maloljetni sin Nenad poslije zločina su pobjegli iz Hrvatske i danas žive u Srbiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana