Detalji tragedije u Hrvatskoj: Zbog čega je pala rampa trajekta i usmrtila trojicu mornara

G.S.
Detalji tragedije u Hrvatskoj: Zbog čega je pala rampa trajekta i usmrtila trojicu mornara

LASTOVO - Istraga će pokazati zbog čega se rampa trajekta Lastovo teška desetak tona srušila na mornare Jadrolinije, ubivši na mjestu rukovodioca i dva kormilara u Malom Lošinju.

Od 15 časova, kad su smrtno stradala trojica mornara trajekta Lastovo, pa sve do otprilike 22 časa sinoć rampa broda bila je spuštena, a tijela dvojice smrtno stradalih bila su zarobljena ispod nje. Treće tijelo bilo je pored rampe prekriveno plahtom. A onda su rampu uspjeli nekako podići bez pomoći dizalice, javlja Slobodna Dalmacija. Pretpostavja se da je proradio njen mehanizam, prenosi 24sata.hr.

Istraga će pokazati šta se tačno dogodilo, kako se 10 tona teška rampa srušila na radnike „Jadrolinije”.

„To je bilo nešto strašno. Udarac rampe o tlo je bio toliko jak i glasan da smo mislili da je brod udario rivu. Onda je jedan čovjek skočio u more ne bi li spasio ozlijeđenog, ubrzo su došli vatrogasci koji su ga izvukli na kopno. Onda smo vidjeli drugog čovjeka kako izbezumljeno trči i urliče po rivi zapomažući. Kasnije je dugo sjedio nijem na klupici držeći se za glavu. Svi su bili u apsolutnom šoku. Zaista strašno. Cijeli Lošinj je u šoku, čak mi je i jedan vatrogasac rekao da ovakvu tragediju ne pamti”, rekao je mještanin Lošinja.

Naveo je kako se priča da su mornari malo prije ukrcavanja automobila pregledali nešto na rampi kada se ona najednom srušila i pala na nesrećne pomorce.

Do kasnih noćnih sati obavljan je uviđaj na rivi u Malom Lošinju. Trajekt Lastovo izgrađen je davne 1969. godine u japanskoj kompaniji Kurušima Dok.Co. Ltd. pod imenom Ishzuchi, u flotu Jadrolinije kao devetogodišnjak ulazi 1978. godine - najprije kao Partizanka, a već iste godine mijenja ime u Lastovo I, da bi 1998. godine dobio svoj današnji naziv.

Dug je 72,7, a  širok 13,6 metara i kapacitet mu je tek pedesetak putničkih vozila sa petstotinjak putnika u ukupno tri salona.

Trajekt Lastovo imao je 1993. veliku nesreću zbog koje je umalo završio na deponiji -  1993. godine na brodu je izbio veliki požar. Bilo je to 15. avgusta, takođe na vrhuncu turističke sezone i morali su hitno pristati, evakuisati putnike i posadu. Oštećenja su bila velika, ali Jadrolinija je brod spasila i vratila u službu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana