Detalji stravične nesreće u Bugarskoj: Stradala i djeca, preživjeli se spasili iskakanjem kroz prozor

Srna, Tanjug
Foto: Anadolija

SOFIJA-Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev saopštio je da je u strašnoj nesreći autobusa iz Sjeverne Makedonije na auto-putu u Bugarskoj poginulo 46 ljudi od 53, koliko ih je bilo u vozilu.

Prema njegovim rečima, putnici su bili prosječne starosti između 40 i 50 godina, a najmlađa žrtva je 16-godišnja djevojčica.

On je ranije je kazao da su poginuli većim dijelom državljani te zemlje, ali je istakao da je među putnicima bio i državljanin Srbije.

Iako je prvo rekao da je među 46 putnika koji su poginuli kada se autobus zapalio, najviše bilo državljana Sjeverne Makedonije, iz raznih krajeva te zemlje, ali i jedan državljanin Srbije iz Preševa, koji je sa vjerenicom iz Kumanova putovao u Istanbul Zaev se kasnije ispravio.

-Jedini državljanin Srbije koji je bio u autobusu koji je izgorio u Bugarskoj je Ljulzim Sulejmani iz Preševa i on je među sedam preživjelih putnika. Kao i njegova vjerenica iz Kumanova s kojom je išao na putovanje u Istanbul – kazao jeza Kurir Zaev.

Zaev je za bugarsku agenciju Fokus rekao da je u autobusu bio i jedan državljanin Belgije, kao i da je sve te podatke video u listi putnika.

Dodao je i da je sedam preživjelih putnika spavalo u zadnjem dijelu autobusa, a kada je došlo do nesreće oni su probili prozor, iskočili iz autobusa i tako se spasli.

-Makedonski ministar unutrašnjih poslova obavestio me je da je kompanija Besa trans, čiji je autobus, turistička kompanija i da je autobus putovao na liniji Istanbul-Sofija-Skoplje - rekao je Zaev.

On je dodao da ne zna kojom se brzinom kretao autobus u trenutku nesreće i da će istraga pokazati u kakvom je stanju bilo vozilo.

U turističkoj agenciji „Besa“ kažu za RTS da je među putnicima u izgorjelom autobusu bila i osmočlana porodica, sa dva blizanca od četiri godine, kao i poznata porodica iz Skoplja koja godinama u tom gradu ima ćevabdžinicu.

Prema njihovim informacijama, stradali su i oba vozača i vodič putovanja.

RTS javlja da je iz Preševa i Bujanovca bilo ukupno desetoro putnika koji su putovali u drugom autobusu i rano jutros stigli su kući.

Nesreća se dogodila oko tri sata poslie ponoći na autoputu Sofija-Blagojevgrad, kada se zapalio jedan od četiri autobusa sa severnomakedonskim registarskim tablicama koji su se vraćali iz Istanbula.

Zaev je ranije  rekaokako je javila sjevernomakedonska agencija MIA da je imao prilike da razgovara s jednim od preživjelih koji mu je rekao da se čula strašna eksplozija.

Ambasador Srbije u Sofiji Željko Jović rekao je da je državljanin Srbije Ljuljzim Sulejmani, koji je povrijeđen u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj, u dobrom stanju i da se nalazi u bolnici u Sofiji.

Ministar spoljnih poslova Albanije Olta Džaka je izjavila je da su žrtve današnje autobuske nesreće u Bugarskoj, u kojoj je stradalo 46 osoba, Albanci iz Sjeverne Makedonije.

Džaka je na svom „Fejsbuk“ nalogu napisala da su Albanija i Sjeverna Makedonija „bliske u ovim teškim trenucima“.

Makedinski mediji javili ranije su da je među stradalima 12-oro djece mlađe od 18 godina.

MIA prenosi da je autobus pripadao agenciji „Besa trans“ i da prije prevozio putnike sa ekskurzije u Istanbulu.

Kao moguće uzroke nesreće autobusa direktor bugarske policije Borislav Sarafov naveo je „grešku vozača ili za sada neutvrđenu tehničku neispravnost“ vozila.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Bojko Raškov je rekao da je zaštitna ograda auto-puta probijena i da je požar u autobusu možda izbio kao posljedica varničenja u kontaktu vozila sa ogradom, prenose mediji.

Neposredno prije nesreće autobusi su se zaustavili radi kraće pauze.

Sedam povrijeđenih putnika zadobili su uglavnom opekotine, ali su u stabilnom stanju i zbrinuti su u Pirogov bolnici.

Od njih sedam, šest je zadobilo opekotine, dok je jedna osoba zbrinuta sa povredom noge, prenosi bugarska agencija Fokus i dodaje da povrijeđeni nisu državljani Bugarske.

Za sada se ne zna da li je prilikom stajanja došlo do prelaska putnika iz jednog u drugi autobus.

Prema informacijama sjevernomakedonskih nadležnih organa, četiri autobusa "Besa transa" su tokom vikenda putovala u Tursku.

Kompanija "Besa trans" registrovana je u Ćustendilu, u Bugarskoj, i ima kancelarije u Skoplju i drugim gradovima u Sjevernoj Makedoniji. Posluje od 2011. godine, a od 2019. godine njome rukovodi Azdren Zuberi, državljanin Sjeverne Makedonije albanskog porekla.

 Rodbina i prijatelji putnika iz autobusa okupili su se jutros ispred sjedišta te turističke agencije u Skoplju kako bi dobili dodatne informacije o svojim najbližima i njihovom stanju. 

Stručnjak za motore sa unutrašnjim sagorijevanjem Vasko Pirgov, koji je među prvima stigao na mjesto nesreće u Bugarskoj kaže da je vidio da je prednja desna guma udarila u znak na autoputu koji je odbačen 45 metara dalje.

-Srušio je i desetak stubova koji su vjerovatno potrgali prednju gumu. Takođe je došlo i do izlivanja goriva. Autobus se zapalio s prednje strane. Preživjeli su razbili zadnje staklo na autobusu i tako se spasili - objasnio je Pirgov za TV NOVA.bg.

Prema njegovim riječima, autobus je prije nesreće stao na benzinskoj pumpi na kratku pauzu radi toaleta.

- Isključujemo mogućnost da je vozač zaspao. Od benzinske pumpe do mjesta nesreće je oko 20 minuta. Autobus se zapalio s prednje strane. Oni koji su bili pozadi razbili su zadnje staklo i pobjegli - objasnio je Pirgov.

Drugi stručnjak rekao je bugarskim medijima da je vozač prešao 350 km od turske granice do mjesta nesreće za samo četiri sata, praveći jednu pauzu noću, što sugeriše da je putovao velikom brzinom.

Bugarski premijer Stefan Janev posjetio je jutros u sofijskoj bolnici Pirogov povrijeđene.

Iz kabineta privremenog premijera Bugarske objavili su da su doktori Janeva izvijestili kako je svih sedam povrijeđeni u stabilnom stanju, da komuniciraju i da su izvan životne opasnosti.

- Povrede su im sanirane, ali će možda biti potrebne i neke hirurške intervencije, rekao je direktor bolnice Pirogova Ivan Poromanski - prenosi bugarska novinska agencija BTA.

Janev se obratio žrtvama i izrazio duboko saučešće zbog stravične nesreće te im poželio brz oporavak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana