Detalji stradanja dvojice putara: Vozač iz BiH u stanju teškog šoka

GS
Detalji stradanja dvojice putara: Vozač iz BiH u stanju teškog šoka

DELNICE - Dvojica radnika Hrvatskih autocesta, starosti 31 i 44 godine, izgubila su život jutros oko 9.20 sati na autoputu A6 kod čvora Stara Sušica, između tunela Podvugleš i Čardak, kada je punom brzinom na njih naletio teretnjak sisačkih oznaka.

Treći radnik, njihov kolega, pred čijim su se očima odvile nemile scene, pukim je slučajem nepovrijeđen. Naime, u kobno vrijeme trojica radnika HAC-a radila su svoj posao privodeći ga kraju. Kao i svaki put do tada, radno vozilo su uredno zaustavili u zaustavnoj traci te ga označili čunjevima i potrebnim oznakama.

Nakon završetka posla dvojica radnika su počela sakupljati čunjeve, a treći je bio ispred vozila. Međutim, u tom je trenutku, nakon sat i 48 minuta vožnje od istarskog Kanfanara, propisnom brzinom kretanja u desnoj traci naišao teretnjak sisačke kompanije i pritom u blagom desnom zavoju naletio na HAC-ovo vozilo.

I tek je tada 64-godišnji vozač kamiona, inače BiH državljanin, počeo kočiti, što je bilo prekasno. Zaustavio se stotinjak metara od mjesta naleta, razbijenog vjetrobranskog stakla kroz koje je uletio dio kombija te bez donjeg prednjeg branika.

Alkotest negativan

Nije dugo trebalo da se alarmiraju sve potrebne službe, od Hitne pomoći, koja je, nažalost, mogla samo konstatovati smrt, do policije, nadležnih rukovodioca HAC-a, zamjenika nadležnog riječkog tužilaštva te vatrogasaca, koji su rezali lim na vozilima i čistili kolovoz nakon završetka uviđaja. Na mjesto užasa pristigao je i vlasnik sisačke kompanije JASD, gazda vozača koji je skrivio nesreću te zavio u crno dvije porodice, ali i vlastitu.

Dok je promatrao poprište užasa i organizovao transport teretnjaka, Marijan Jajčinović od šoka nije mogao doći sebi.

„U totalnoj sam nevjerici, vjerujte mi. Izražavam saučešće porodicama poginulih. To su bili mladi momci. I ne mogu pojmiti što trenutno proživljavaju njihovi najmiliji. Gledam razmjere nesreće i ne vjerujem“, drhtavim glasom izgovorio za Jutarnji Jajčinović.

Dodao je da je u pitanju profesionalni vozač sa svim potrebnim dozvolama koji za njegovu kompaniju radi od prošle godine.

„Jedino što znam o njemu trenutno jest da se nalazi u bolnici. Nije povrijeđen, nego je u stanju teškog šoka. On je čovjek u 60-im godinama i itekako je svjestan da ljudske živote ne može ništa vratiti. Svjestan je i posljedica koje slijede. Na taj put kamionom je krenuo u srijedu ujutro iz Kanfanara, gdje se odmarao od juče otprilike od 15 ili 16 sati. Tako da se ne može reći da je dugo vozio, nego je vozio prema propisima, prema tahografu 1,48 sati“, zaključuje Jajčinović, prenose Nezavisne

Neki od žitelja Delnica kažu da su čuli kako je mlađi poginuli tek odnedavno bio zaposlen u HAC-u, a da je stariji bio dugo u kompaniji. Za obojicu imaju samo riječi hvale.

Tačne okolnosti tragedije koja je zaprepastila porodice i kolege poginulih i stvorila kilometarske kolone na puni pet sati biće poznate nakon završetka policijskog uviđaja i istraživanja.

Vozač kamiona, kako nezvanično saznaje Jutarnji, prošao je alkotest, međutim, finalne rezultate daće analiza krvi i urina, koji su mu izuzeti.

Kad bude otpušten iz bolnice, vozač sisačke firme biće uhapšen i odveden na kriminalističko istraživanje, a potom i na ispitivanje u Državno tužilaštvo koje će tada odlučiti hoće li za njega zatražiti istražni zatvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana