Desničarka Vukovac u saboru pozvala na postupak protiv urednice Novosti

Tanjug
Desničarka Vukovac u saboru pozvala na postupak protiv urednice Novosti

ZAGREB- Poslanici u hrvatskom saboru usvojili su danas više izveštaja, među kojima i o pravima nacionalnih manjina za 2021., a poslanica Kluba Za pravednu Hrvatsku Ružica Vukovac pozvala je na pokretanje postupka protiv urednice hrvatskog nedeljnika Novosti, čiji izadavač je Srpsko narodno vijeće, zbog, kako tvrdi, podsticanja netolerantnosti, što je izazvalo niz reakcija.

"Srpskom narodnom vijeću na čelu s (Milarodom) Pupovcem Savet za manjine iz budžeta je dodelio 767.000 evra, od čega 600.000 evra za nedeljnik Novosti, koji se u svojim izdanjima godinama, nažalost, ne bavi podsticanjem kulturne autonomije srpske zajednice u Hrvatskoj, već podstiče na netolerantnost prema većinskom hrvatskom narodu grubo vređajući hrvatski narod i samu Hrvatsku", kazala je Vukovac.

Pozvala je ministra unutarnjih poslova da na osnovu nedavnih izena Zakona o prekršajima pokrene postupak protiv urednice nedeljnika Novosti.

"Šuška se da vam je bila prihvatljiva petokraka, kratko vreme šahovnica, a čini danas i kokarda", rekla je Vukovac obraćajući se poslanicima vladajuće HDZ.

Reagovala je Sandra Benčić (Možemo) rekavši da je Vukovac povrijedila međunarodne vrijednosti i vrijednosti Ustava RH.

"Očekivati da se novine ili bilo koji medij nacionalnih manjina bavi isključivo problematikom nacionalnih manjina, a ne ekonomijom, državom, pravom, pokazuje gdje smo civilizacijski, a uvrede i prozivanje da će se ići na progon glavnih urednika...", dodala je Benčić.

Peđa Grbin (SDP) izlaganje Vukovac ocijenio je pozivanjem na nasilje i mržnju, "ako poziva da se zbog pisanja određenog medija iste sankcionše i udara".

Predsjednik sabora Gordan Jandroković apelovao je na poslanike da na toj temi ne skupljaju političke bodove jer je to "klizav teren". Neprihvatljivim je ocijenio pozivanje na progon zbog toga šta neke novine pišu.

"Živimo u demokratiji i ako mislite da treba podneti krivičnu prijavu, možete je i vi podnijeti, tada biste bili veća  veća frajerka nego da prozivate druge", poručio je Jandroković poslanici Vukovac.

Suverenista Marijan Pavliček je kazao  da se Novosti bave pljuvanjem po temeljima države, dodavši da "to finansira HDZ-ova vlada i što je još gore, Možemo i SDP to brane".

"Sramite se svi koji branite takvo novinarstvo", poručio je Pavliček. "Kolege iz Možemo glume veće Srbe od Srba. A ako kolege iz SDS S-a mudro ćute, što ste se vi digli na sve četiri noge da branite Novosti", pitao je Pavliček, s obzirom na to da u saboru nije bio predsjednik SDS S-a Milorad Pupovac, koji je zbog slične rasprave juče napustio sjednicu i poručio da ne zna kada će ponovo doći.

Odgovorila je Dragana Jeckov (SDS S) zahvalivši svima koji su danas govorili o ovome te poručila da Klub SDS S-a neće reći ništa o toj temi jer je danas prvi dan žalosti zbog tragičnog događaja u osnovnoj školi u Beogradu.

Na smirivanje strasti pozvali su poslanik nacionalnih manjina Vladimir Bilek i Krešo Beljak (HŠ).

"Prozivati urednike i novinare iz određenih krugova, šta bi bilo da neko od nas to kaže za nekog drugog, bilo bi odmah da je to sprečavanje slobode govora", kazao je Bilek, prenosi Hina.

Beljak je dodao da bi trebalo raditi na tome da se stvari koje su nas dijelile miču s političke scene današnjice, da se ne forsiraju teme stare 30 godina.

"Mene žalosti što su Srbi danas u Hrvatskoj manjina i treba im pomoći, ali s druge strane, ne na način da se to zloupotrebljava", rekao je Beljak.

Poslanik italijanske nacionalne manjine Furio Radin je rekao: "Jedva čekam da se vratim u Istru jer mi je ove polemike pun kufer".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana