Demarš Bugarskoj zbog neisticanja zastave Sjeverne Makedonije

Tanjug
Foto: 24mk

SKOPLjE - Sjeverna Makedonija uručiće danas demarš ambasadoru Bugarske u Skoplju, zbog neizvješavanja makedonske zastave tokom boravka predsjednice Gordane Siljanovske Davkove u Sofiji, gdje je razgovarala sa tamošnjim kolegom Rumenom Radevim.

To je najavio premijer RSM Hristijan Mickoski i poručio da su Evropa i svijet na otvorenoj sceni mogli da vide šta su prave namjere Bugarske.

Mickoski je novinarima u Skoplju rekao da je neizvješavanje makedonske zastave za Skoplje bilo očekivano i poručio da RSM više neće savijati kičmu.

„Onda kada se pređe crvena linija morate da reagujete, jer ako ne reagujete taj izuzetak će postati praksa u budućnosti. Ono što je za mene važnije, Evropa i svijet su mogli da vide na otvorenoj sceni, a to smo očekivali, kakve su prave namjere rukovodstva u Sofiji“, rekao je Mickoski i istakao:

„Prave namjere Bugara nisu u Ustavu, to je najmanji problem, mnogo je veća potreba da pokažu mišiće i pokažu svoje prave namjere. Sljedeći put kada budemo vidjeli da su crvene linije pređene, onda ćemo morati da intervenišemo, a danas će taj demarš biti uručen ambasadoru našeg istočnog susjeda.“

Na pitanje kada će biti nastavljeni razgovori sa bugarskim istoričarima oko spornih pitanja, Mickoski kaže da očekuju da oni budu u duhu prijateljstva i dobrosusjedstva.

„To su procesi koji traju decenijama, takvih primjera imamo u Evropi, pa svako ishitreno rješenje proizvodi ishitrene odluke, a te ishitrene odluke mogu da budu pogrešne. Zato očekujem da u dobrosusjedskom duhu razgovaraju članovi komisija objeju strana“, rekao je premijer Mickoski, prenijeli su skopski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana