Davor Bernardić i Ranko Ostojić u drugom krugu

Srna
Davor Bernardić i Ranko Ostojić u drugom krugu

Banjaluka - Davor Bernardić u vodstvu je sa 46 odsto glasova na izborima za predsjednika SDP-a u Hrvatskoj, a Ranko Ostojić je drugi sa 23 odsto glasova na osnovu 91 odsto prebrojanih listića.

Treći i četvrti su Orsat Miljenić i Tonino Picula, obojica bez šanse za drugi izborni krug koji će se održati se 26. novembra, javio je HRT.


Članovi SDP-a birali su juče novog predsjednika stranke za iduće četvorogodišnje mandat između sedam kandidata u trci za nasljednika Zorana Milanovića, koji je stranku vodio gotovo 10 godina.

Bernardić je zahvalio članstvu stranke za podršku, koja je, kako je rekao, pokazala da SDP želi promjenu, dok Ostojić nije želio davati izjave.

Davor Bernardić rođen je 1980. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Dvostruki je prvak Hrvatske i reprezentativac u fizici.

Od 2008. do 2010. obavljao je dužnost predsjednika Foruma mladih SDP-a Hrvatske, a od juna 2012. član je Predsjedništva SDP-a. Poslanik je u parlamentu Hrvatske.

Splićanin Ranko Ostojić bio je potpredsjednik Vlade za unutrašnju politiku i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Zorana Milanovića, a u vrijeme vlade Ivice Račana od 2001. do 2004. bio je direktor policije.

Tonino Picula, koji je zauzeo četvrto mjesto, indirektno je dao podršku prvoplasiranom Bernardiću, izražavajući nadu da će s pobjednikom ostvariti vrijednu saradnju od koje koristi prije svega može imati stranka, "pogotovo ako to bude Davor Bernardić".

Trećeplasirani Orsat Miljenić ogradio se od bilo kakve podrške protivkandidatima, zaželjevši Bernardiću i Ostojiću dobru borbu u drugom krugu.

Kandidatkinje Karolina Leaković, Gordana Sobol i Vesna Škulić čestitale su protivkandidatima na pravednoj i poštenoj trci, a Bernardiću i Ostojiću ulazak u drugi krug.

Prema nezvaničnim informacijama, glasalo je oko 50 odsto od 37.000 članova SDP-a, a zvanični rezultati izbora biće objavljeni danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana