Danas izručuju Perkovića?

HRT
Danas izručuju Perkovića?

Zagreb - Bivši visoki funkcioner jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković mogao bi već danas da bude izručen Njemačkoj, javlja HRT.

Hrvatska Perkovića traži zbog sumnje da je umješan u ubistvo emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine kod Minhena.

Njemačka delegacija juče je došla u Zagreb radi dogovora o izručenju Perkovića što je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić. On nije želio da kaže kada će do predaje doći, ali je objasnio da će se to najvjerovatnije obaviti na zagrebačkom aerodromu Pleso.

Po dogovoru njemačke i hrvatske policije, izručenje Perkovića je dogovoreno za petak popodne, saznaje HRT.

Rok za ekstradiciju je deset dana od donošenja pravosnažnog rješenja što znači najkasnije u ponedjeljak.

Iako su neki mediji javili da je Ustavni sud, na prijedlog Perkovićeve odbrane, donio privremenu mjeru kojom odlaže izručenje bivšeg obavještajca do konačne odluke tog suda o žalbi odbrane, HRT navodi da je Ustavni sud danas zasjedao, ali da još nije donio odluku.

Navodno će odluka biti donijeta tek danas ili u ponedjeljak, što bi za Perkovića moglo da bude kasno, budući da su ostala još samo četiri dana za izručenje.

Da bi spriječio ili odložio izručenje, Perkovićev advokat podnio je u srijedu ustavnu tužbu na odluku o tome da njegov klijent bude izručen Njemačkoj, ali i tražio da Ustavni sud do svoje konačne odluke izrekne privremenu mjeru obustavljanja izručenja.

Bivši visoki funkcioner jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković negirao je juče u intervjuu za Dojče vele umješanost u ubistvo Stjepana Đurekovića.

"S ubistvima nemam nikakvu vezu. Davno sam rekao: s ubistvom Đurekovića apsolutno nikakv nikakav dodir nemam, kao ni dodir s bilo čijom smrću", izjavio je Perković i dodao da se "bavio klasičnim obavještajnim poslom, na zaštiti hrvatskog teritorija".

On nije želio da kaže ko stoji iza tog ubistva, rekavši da nema dovoljno podataka.

Vrhovni sud Hrvatske odbio je u petak žalbe Perkovićeve odbrane i Državnog tužilaštva na odluku Županijskog suda u Zagrebu kojom je odobreno izručenje Perkovića Nemačkoj na osnovu evropskog naloga za hapšenje.

Perković tvrdi da je žrtva lažnog svjedočenja Udbinog operativca Vinka Sindičića koji je nedavo u pismu Perkovićevoj odbrani naveo da je po uputstvima njemačke tajne policije lažno svjedočio u slučaju Đureković.

Za razliku od slučaja Perković, sud u Velikoj Gorici u istom slučaju je zbog zastarijelosti odbio da izruči Zdravka Mustača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana