Dana Budisavljević: Jasenovac tabu tema u Hrvatskoj

Srna
Dana Budisavljević: Jasenovac tabu tema u Hrvatskoj

Beograd - Reditelj dokumentarno-igranog filma “Dnevnik Diane Budisavljević” Dana Budisavljević izjavila je da ovaj film nosi jaku poruku čovječnosti, ali da je Jasenovac tabu tema u Hrvatskoj.

“Bila mi je velika želja da ovim filmom, na neki način, ne samo spasem Dianu od zaborava, već da tu njenu snagu uspijem posredstvom filmskog platna da prenesem na gledaoce. I zato je važno da gledamo ovaj film i osjetimo njenu snagu u sebi”, istakla je Budisavljevićeva za “Euroblic”

Ona je rekla da film treba da podstakne ljude da sami u sebi prepoznaju snagu koju je imala ta žena i da se odupru današnjim fašizmima.

Prema njenim riječima, Jasenovac je svake godine tabu tema u Hrvatskoj.

“Vjerovatno znate da mi već sada imamo dvije odvojene komemoracije. Nemaju zajedničku komemoraciju aktuelna politika i predstavnici naroda koji su stradali u Jasenovcu - Jevreji, Srbi i Romi, a još i predsjednik Hrvatske dolazi sam, tako da ova situacija nije dobra”, dodala je Budisavljevićeva.

Srpska premijera dokumentarno-igranog filma “Dnevnik Diane Budisavljević” zakazana je za 11. novembar u Kombank dvorani u Beogradu.

Film je na Pulskom filmskom festivalu 2019. godine osvojio šest nagrada.

Diana Budisavljević je austrijski humanitarac i socijalni aktivista koja je u Drugom svjetskom ratu organizovala akciju spasavanja i zbrinjavanja 10.000 pravoslave djece iz ustaških logora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana