Dan Svetog Vasilija Ostroškog biće i zvanično slava nikšićke opštine

Srna
Foto: Ilustracija

PODGORICA- Skupština opštine Nikšić usvojila je Nacrt statuta opštine prema kojem će Dan Svetog Vasilija Ostroškog - 12. maj biti slava ove lokalne zajednice, saopštio je predsjednik opštine Marko Kovačević.

Kovačević je rekao da će poslije javne rasprave na prvoj narednoj sjednici biti usvojene te izmjene pa će 2023. godina biti ljepša makar zbog toga što će jedna tako značajna odluka formalizovati ono što građani već osjećaju.

"Posebno me raduje što su za Nacrt statuta glasali svi prisutni odbornici i iz vlasti i iz opozicije", naveo je Kovačević.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja 12. maja Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, koje je mjesto hodočašća za vjernike svih religija.

Sveti Vasilije Ostroški /Jovanović/ rođen je u selu Mrkonjići, Popovo Polje u Hercegovini, u Republici Srpskoj 28. decembra 1610. godine, od pobožnih i blagočestivih pravoslavnih roditelja Petra i Anastasije Jovanović, koji su mu na krštenju dali ime Stojan.

Zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenija Presvete Bogorodice i kao monah ubrzo se pročuo zbog svog podvižničkog života, a kasnije je izabran i posvećen za episkopa zahumskog i skenderijskog.

Upokojio se u Gospodu 1671. godine, a njegove čudotvorne mošti i grob čuvaju se do današnjeg dana.

Ne mogu se izbrojati razna čudesa koja je Gospod učinio preko Svetog Vasilija i koja svakim danom čini i pokazuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana