Dan Mojkovačke bitke vraćen kao Dan opštine Mojkovac

Srna
Foto: Srna

PODGORICA- Na sjednici Skupštine opštine Mojkovac, glasovima većine ponovo je 7. januar vraćen kao Dan opštine Mojkovac.

Služba za informisanje opštine Mojkovac saopštila je da su za usvajanje ovog prijedloga glasali odbornici koalicije "Za budućnost Mojkovca", Demokrata, GP URA, "Ne damo Mojkovac" i Ujedinjene Crne Gore, dok su odbornici DPS-a bili protiv.

Predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić rekao je da 7. januar i Božić sve treba da okupi i pomiri.

"Ne smijemo da zaboravimo stigmatizaciju jedne nacionalne grupe koja je trajala decenijama, već moramo i dužni smo da ispravimo tu nepravdu. Godinama se bježalo od istorije, one prave i jedine istorije Crne Gore, međutim od nje se ne može pobjeći, baš kao što se ni od svojih korijena ne može pobjeći", rekao je Delić.

Odbornik Nove srpske demokratije /NSD/ Radovan Vidojević kaže da je 7. januar najsvjetliji datum u istoriji Mojkovca, ali i čitave Crne Gore i da je njihova obaveza da čuvaju uspomenu na heroje te bitke, koja je jedna od najvećih pobjeda.

"Jedno od obećanja našim građanima u predizbornoj kampanji bilo je i da vratimo 7. januar kao Dan opštine Mojkovac što smo danas ispunili. Mojkovac ima svoja tri simbola, i to spomenik serdaru Janku Vukotiću, spomenik junacima Mojkovačke bitke i hram Hristovog Roždestva", rekao je Vidojević.

On je pojasnio da se sva tri simbola odnose na herojsku pobjedu vojske 7. januara 1916. godine, koja je jedna od najznačajnijih, ne samo na ovim prostorima, već i jedna od značajnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu.

U DPS-u su saglasni da je Mojkovačka bitka jedna od značajnijih za čitavu Crnu Goru, ali da se taj datum ne smije zloupotrebaljavati u političke i partijske svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana