DAMAR: Većina građana Crne Gore podržava Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu

Tanjug
DAMAR: Većina građana Crne Gore podržava Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu

PODGORICA - Najavljenu inicijativu o Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu podržalo bi 41,7 odsto građana Crne Gore, pokazuju podaci istraživanja Instituta DAMAR.

Prema tim podacima, protiv ove inicijative bi bilo 32,5 odsto, a formiran stav na ovu temu nije imalo 25,8 odsto građana.

Istraživanje je sprovedeno od 16. do 23. maja.

Grupa poslanika vlasti predala je 17. maja u skupštinsku proceduru Prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Od partija vlasti, prijedlog nisu potpisali poslanici dveju albanskih koalicija - Albanskog foruma i Albanske alijanse. Većina za usvajanje rezolucije postoji i bez njihova tri glasa.

U prijedlogu piše da su u Jasenovcu, u periodu od 1941. do 1945. godine, mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati i drugi narodi. Navodi se da 22. april treba da bude zvanično priznat kao dan sećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obilježavati svake godine.

“Skupština osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sjećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će spriječiti bilo kakav oblik revizionizma. Kroz usvajanje ove rezolucije, Skupština se obavezuje da aktivno doprinosi očuvanju sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, promoviše toleranciju, razumjevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije”, stoji u dokumentu.

U njemu piše i da se podstiče obilježavanje 22. aprila kao dana sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, i da će Skupština svake godine slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije.

“Skupština ohrabruje državne organizacije na svim nivoima, predsjednika Crne Gore, civilno društvo, uključujući i nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne strane, da obilježavaju 22. april, uključujući organizaciju posebnih događaja i aktivnosti u sjećanju na žrtve genocida u Jasenovcu...”, navedeno je, između ostalog, u dokumentu, prenose podgoričke Vijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana