Dajković: Za Srbe u Crnoj Gori Republika Srpska je važna kao i Kosovo

Srna
Dajković: Za Srbe u Crnoj Gori Republika Srpska je važna kao i Kosovo

PODGORICA - Predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković čestitao je svim građanima Republike Srpske 31 godinu od usvajanja Ustava i istakao da je za Srbe u Crnoj Gori Republika Srpska podjednako važna kao i Kosovo i Metohija.

Dajković je naglasio da Ustav Republike Srpske u vrijeme donošenja nije izazivao ništa manje prijekore i prijetnje nego sad.

"Naprotiv, isti centri moći - kako tada, tako i sad - žele da Republika Srpska nestane, a da se srpski narod asimiluje i napusti svoja ognjišta. To se, na svu sreću, neće desiti", rekao je Dajković za srpski portal IN4S.

On je istakao da je srpski narod danas jači nego ikad, budući da je u ekonomskom, finansijskom i infrastrukturnom smislu ojačao zahvaljujući jakoj i moćnoj Srbiji, a u duhovnom opstao i ujedinio se kao nikada do sada zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Dajković je rekao da je stradanje nedužnog srpskog naroda - samo zbog toga što je tražio šansu da opstane i preživi - nešto što je, nažalost, vezivno tkivo svih Srba u regionu.

"Čestitam svim građanima Republike Srpske dan Ustava. Neka živi srpski narod!", poručio je Dajković. Puna 31 godina navršila se danas od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata koji su bili osnov za njeno stvaranje.

Najviši pravni akt Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH do kojeg je došlo nakon referenduma koji je održan 1. marta i na kojem nisu učestvovali Srbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana