Dačić u Skoplju: Srbija nije banana republika

Tanjug, RTS
Dačić u Skoplju: Srbija nije banana republika

Skoplje - Albanci u Preševu i Bujanovcu imaju ista prava kao i svi drugi građani Srbije i uklanjanje spomenika poginulim pripadnicima OVK i OVPBM nema nikakve veze sa ljudskim pravima, rekao premijer Dačić poslije sastanka sa premijerom Nikolom Gruevskim. Srbija nije "banana republika" i ima zakone koji se moraju poštovati, kaže Dačić.

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je u Skoplju da Albanci u Preševu i Bujanovcu imaju ista prava kao i svi drugi građani Srbije i da uklanjanje spomenika poginulim pripadnicima OVK i OVPBM nema nikakve veze sa ljudskim pravima. Dačića je uz najviše državne i vojne počasti i intoniranjem himni Srbije i Makedonije, dočekao makedonski premijer Nikola Gruevski.

Na konferenciji za novinare, Dačić je naglasio da Srbija nije "banana republika" i da ima zakone koji se moraju poštovati i ponovio da u Preševu ima 22 spomenika OVK i OVPBM i da je država ćutala sve dok taj spomenik nije postavljen ispred zgrade opštine.

"To nema veze sa ljudskim pravima, nisam tražio ništa što ne postoji u drugim državama i što ne postoji u zakonu. Vi znate za šta se ja zalažem kad je reč o Kosovu i zato se obratite albanskim liderima koji o tome neće da razgovaraju i neće da povežu pitanja jedne teritorije sa drugom, zato što ne smeju", rekao je Dačić.

Još jednom je ukazao da u Americi ne postoje spomenici Al Kaidi, niti u Španiji ili Britaniji spomenici terorističkim organizacijama.

Kako je istakao premijer Srbije, između Srbije i Makedonije postoje samo dva otvorena pitanja, a to su odnosi Srpske pravoslavne crkve i kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve i različiti stavovi dvije države prema pitanju Kosova.

Dačić je istakao da je makedonskog kolegu zamolio na uzdržanost kada je riječ o Kosovu, dok traju razgovori Beograda i Prištine, kako bi to bio doprinos dijalogu.

Premijer Srbije najavio je i sastanak resornih ministarstava dvije vlade u maju u Beogradu, što će, kako je naglasio, biti još jedan doprinos saradnji Srbije i Makedonije.

Predvodeći srpsku delegaciju, Dačić je položio vijenac na spomenik borcima koji su pali za Makedoniju. 

U delegaciji Srbije je i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, koji je sa ministrom za informatičko društvo i upravu Ivom Ivanovskim razgovarao o saradnji dva ministarstva, posebno u oblasti razmjene iskustava iz oblasti elektronske uprave i zajedničkog nastupanja u evrointegracijama.

Posjetu Makedoniji Dačić je počeo sinoć, prisustvujući Svetosavskoj akademiji, gdje je istakao da Srbija želi da nastavi da bude najbolji prijatelj makedonskom narodu i državi, kao i da Srbija nema nikakvih teritorijalnih, kulturnih, ni bilo kakvih drugih namjera ili pretenzija ka Makedoniji.

Dačić je na Svetosavskoj akademiji u Skoplju, povodom 27. januara, koji je makedonska vlada proglasila za nacionalni i državni praznik Srba u toj državi, poručio da su Srbija i Makedonija možda imale i da imaju nerješena pitanja, ali da je siguran da nigde više nema razumjevanja za zajedničke probleme Srba i Makedonaca nego što je to u Makedoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana