Dačić: Licemjerne izjave bošnjačkih i turskih političara

Srna
Dačić: Licemjerne izjave bošnjačkih i turskih političara

Beograd - Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas kao krajnje licemjerne izjave bošnjačkih i turskih političara o Srebrenici u vezi sa Srbijom.Dačić je poručio da bi, umjesto što napadaju Srbiju, bošnjački i turski političari trebalo da se sjete da je Skupština Srbije 2010. godine usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

"Idejni tvorac te deklaracije, tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, kako nas je tada informisao, usaglasio je tekst sa članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem i turskim ministrom inostranih poslova Ahmetom Davutogluom", naveo je Dačić u pisanoj izjavi.


On je istakao da je sramotno da šest godina nakon toga Bošnjaci i Turci "drže lekcije" Srbiji, koja je jedina od svih balkanskih zemalja donijela skupštinsku deklaraciju o zločinu nad pripadnicima nekog drugog naroda.

Dačić je podsjetio da niko nikada nije donio nijedan akt na prostoru bivše Jugoslavije o osudi zločina protiv Srba.

"Svog turskog kolegu Čavušoglua, koji kaže da dok Bosna plače, Turska ne može mirno da spava, podsetio bih na turske zulume za pet vekova okupacije. Čavušoglu bi morao da se rasplače i nad Ćele kulom u Nišu koja je izgrađena od lobanja ubijenih Srba na Čegru 1809. godine", poručio je Dačić.

On je dodao da su i srpske majke doživjele bol zbog danka u krvi, kada su njihova djeca postajala janjičari.

Dačić je postavio pitanje kako bi Turska reagovala kada bi Srbija osudila ubistvo milion Jermena i nazvala ga genocidom, te zašto Bošnjaci ne osude zločin nad Jermenima i nazovu ga genocidom kao što su to uradile mnoge zemlje u svijetu.

On je upitao i zašto Boris Tadić javno ne saopšti sa kim je dogovorio tekst Deklaracije koju je usvojila Skupština Srbije.

"Zaista je krajnje vreme da svi shvate da je Srbija spremna za pomirenje, mir i izgradnju zajedničke budućnosti, ali nikada neće dozvoliti da je neko ponižava", naglasio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana